“ZNATE li da možete biti alergični na HLADNOĆU”…

Moguće je da smo alergični na različite vrste stvari, uključujući niske temperature i hladnoću. Možda ste alergični na hladnoću ako primetite promene na koži ili druge simptome nakon izlaganja niskim temperaturama.

Ovo stanje se može pojaviti iznenada i vremenom se povući – piše Healthline. Alergija se može pojaviti iz mnogo razloga, uključujući izlazak po hladnom vremenu, plivanje ili kupanje u hladnoj vodi te ulazak u prostor koji je klimatizovan ili se održava na niskim temperaturama, poput zamrzivača.

Generalno, temperatura kojoj ste izloženi mora biti niža od četiri stepena kako bi se razvili simptomi. Ako postoji alergija, izloženost ovim niskim temperaturama uzrokuje oslobađanje histamina u telu, što izaziva pomenute simptome. Postoje načini za upravljanje stanjem, a možda čak možete sprečiti pojavu simptoma.

Manje opasni – ali ozbiljni simptomi hladne urtikarije mogu uključivati:

-koprivnjača, koja je u obliku crvene, podignute brazde na mestu izloženosti hladnoći.

-osećaj peckanja na zahvaćenoj koži dok se vaše telo zagreva.

-otok na mestu izlaganja.

-temperatura.

-glavobolja.

-bol u zglobovima.

-umor.

-anksioznost.

Teški simptomi hladne urtikarije koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć mogu uključivati:

-anafilaksija, koja je teška akutna alergijska reakcija.

-problemi sa disanjem.

-oticanje jezika i grla.

-lupanje srca.

-pad krvnog pritiska.

-nesvestica.

Pojava simptoma može varirati. Možda ćete primetiti da se simptomi javljaju gotovo odmah (2 do 5 minuta) nakon izlaganja niskim temperaturama. Simptomi mogu nestati za 1 do 2 sata.

U drugim slučajevima, reakcija može početi dugo nakon izlaganja hladnoći, u roku od nekoliko sati ili nekoliko dana, a može proći i do dva dana da nestane. Vaše stanje može biti genetski nasleđeno – ako osećate odložene simptome.

Piše: klix.ba, prenosi: Prva.

error: Sadržaj je zaštićen !!