ZNATE li čemu tačno služi “rupa” na UMIVAONIKU – Ima dvije svrhe…

Ovaj otvor ima funkciju samo u slučajevima kada se stavi čep, dok se umivaonik puni vodom – ali ne i u situacijama kada je odvod začepljen.

Prvi razlog je sprečavanje prelivanja. Ukoliko vam se začepi umivaonik, kada ili sudopera, višak vode će teći kroz tu rupu i odlaziti u odvodni sistem. Na taj način će se sprečiti poplava.

Drugi razlog je poboljšanje u odvodnom sistemu. Taj otvor pomaže da voda koja protiče brže prolazi kroz odvodnu cev, tako što dopušta vazduhu koji se nalazi u odvodu, da izađe.

Kada tog otvora ne bi bilo, voda bi oticala vrlo sporo. Možda ste ponekad primetili da kroz taj otvor izlaze mehurići sapunice, kada nešto perete i malo preterate u korišćenju deterdženta, to je taj višak vazduha koji treba da izađe.

S obzirom na to da ljudi uglavnom paze kada čepom zatvore odvod i puste vodu pa ona ne ulazi u taj otvor, u njemu ume da se nagomilaju prljavštine pa je dobro s vremena na vreme da se očisti kako protok vazduha i vode ne bi naišao na poteškoće.

Jedan od načina je da napunimo umivaonik vodom tako da curi u taj otvor pa se savetuje da se na njega prisloni gumeno crevo i da se otpuši po principu vakuma. Takođe, pomažu i sredstva za čišćenje odvodnih sistema.

Prenosi: tuzlanski.ba, prva.rs.

error: Sadržaj je zaštićen !!