“ZAŠTO partneri međusobno TEPAJU kad razgovaraju” – Istraživanja su došla do zanimljivog ZAKLJUČKA…

Ljubavni parovi imaju razne navike, ali jedna koja je mnogim parovima zajednička jeste ona da partneri međusobno tepaju kad razgovaraju.

Tepanje bebi preslatko je za čuti, ali kada si odrasli međusobno tepaju nekome ko sluša sa strane to može da zvuči čudno ili čak da stvara osećaj nervoze. Ipak, ljubavnim parovima to je bitan način komunikacije i povezivanja.

Istraživanja su pokazala da dve trećine parova koristi romantično gugutanje pri razgovoru. Takav način govora podrazumeva preterano visoki ton glasa, specifični tempo i intonaciju koju i roditelji koriste kada razgovaraju sa svojim mališanima.

Ovaj specifičan stil govora olakšava društvene interakcije sa bebama i pomaže im da nauče kako da komuniciraju. Taj fenomen postoji u svim kulturama i u svim jezicima – odrasli će promeniti visinu glasa i imaće prenaglašenu intonaciju kada komuniciraju sa bebama.

Istraživanja su pokazala da takav tepajući stil govora potstiče lučenje neurotransmitera koji motovišu novorođenčad na učenje. Međutim, kada je reč o “odnosima” odraslih – takav stil govora ima manje veze sa učenjem – a više sa ljubavlju i privrženošću.

Prema teoriji razmene simpatija, koju je osmislio Kori Flojd, specifična vokalna ponašanja signališu naklonost. To uključuje korištenje visokog tona, preteranu intonaciju i tiši, nežni glas – osobine koje se zapravo slučajno preklapaju sa načinom na koji većina ljudi razgovara sa bebama.

Postoji i druga strana tog fenomena kod odraslih, a to je stvaranje posebnog jezičnog “predela” koji je ograđen od ostatka sveta, prostora za izražavanje parova koji je oslobođen složenosti i običaja rutinskih razgovora odraslih.

Korištenje personalizovane komunikacije važan je aspekt bliskih prijateljstava i romantičnih “odnosa”.

Nekome ko sluša sa strane to može da zvuči čudno, ali za ljubavni par to je znak njihove povezanosti – granice koja ih odvaja od svih ostalih. Slatki nadimci deo su takve komunikacije i njihovo korištenje takođe je znak većeg zadovoljstva u vezi, pokazala su istraživanja.

Izvor: zadovoljna.hr, prenosi: prva.rs.

error: Sadržaj je zaštićen !!