ZAŠTO muškarci odmah zaspu poslije “odnosa” – a žene “pune” ENERGIJE – Stručnjaci razriješili MISTERIJU…

Dok žene poslije “odnosa” imaju energije za razgovor, kod muškaraca je sasvim druga priča. Da li ste se nekada zapitali zašto vaš partner odmah utone u san?

Napor tokom “odnosa” iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje “glikogena” i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon “odnosa”.

Naime – u tijelu muškarca se nakon “odnosa” oslobađa biohemijski “prolactin”, pa njegovo tijelo bude umornije – objašnjava Dejvid Mekenzi, ljubavni teraput iz Vnakuvera u Kanadi.

Ljekari Mark Lejner i Bili Goldberg, autori knjige “Zašto muškarci zaspu nakon “odnosa” – to dodatno objašnjavaju: “Smatra se da napor tokom “užitka” iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje “glikogena” i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, oni su umorniji nakon odnosa” – kažu doktori.

Oni dodaju da je malo dokaza zašto su muškarci skloniji spavanju, ali zna se da nakon se “odnosa” u telu pojačano stvaraju “oksitocin”, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin, koji stvaraju osjećaj pospanosti.

Kako kažu, postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima po kojima je “sp-ajanje muškog i ženskog tijela” sveta radnja koja povećava svijest usmeravanjem energije i podizanjem parova na novi nivo.

“Odnos” je vrhunac duhovne svijesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev o**azam je spoljašnji jer e**kulira, a to uzrokuje gubitak energije.

Nasuprot tome, ženski o**azam je unutrašnja eksplozija energije, pa žena ne doživljava njen gubitak, zbog čega je u stanju da se grli i priča satima nakon “odnosa”.

S tom teorijom se donekle slaže i Laurie Betito, psihološkinja iz Montreala: “Žene vole da ispričaju svoja iskustva nakon “odnosa”, iz toga prizilazi želja za razgovorom.

Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, još manje nakon “vođenja ljubavi”.

Inače, ljubavni terapeuti se slažu da druženje posle ljubavnog čina pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno djeluje na vezu.

Evo kako povećati mogućnost maženja nakon “odnosa”:

-Imajte “odnos” prije obroka – doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.

-Budite i**imni uveče, pre omiljene emisije.

-Izbegavajte “odnos” jako kasno uveče, jer ćete vjerovatno oboje odmah zaspati.

-Dogovorite se koliko ćete se vremena “maziti”. Ako žena kaže pola sata, a muškarac 5 minuta – najbolje je da uspostavite balans, pa odvojite 15-ak minuta za “maženje”.

Taj dogovor može biti veoma simpatičan. I muškarci i žene se obično osjećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon “odnosa”.

Ne zaspu uvijek svi muškarci, neki znaju da ostanu budni i uživaju u druženju i razgovoru sa partnerkom. Ponekad je žena ta koja odmah zaspe – dodaje psiholog Rodžer R. Hok.

Zapamtite – to što partner ili partnerka utone u san, ne znači da vam “odnos” nije dovoljno jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerka osjeća sigurno u vezi.

Prenosi: Reader's digest, prva.rs

error: Sadržaj je zaštićen !!