“VAŽE za najsretniji narod na svijetu koji ŽIVI BEZ PRITISKA” – Svi Finci baš nikada u životu ne rade sledeće tri STVARI…

Finska je po peti put proglašena za najsrećniju zemlju na svetu – a život u njoj je kao u raju!

Sprovedeno je istraživanje u kojem su bili uključeni ljudi 156 zemalja, a pitali su ih da ocene svoj život na skali od 1 do 10. Na osnovu rezultata iz “World Happiness Report-a” Finska se našla po 5. put na poziciji najsrećnije zemlje na svetu.

A čar se krije u tome što Finci nikada ne rade sledeće tri stvari! U analizu su uključeni i faktori poput socijalne podrške, očekivanja u životu, ljubaznosti i izostanka korupcije. Tri stvari koje Finci nikada ne rade:

– Sa komšijama se ne porede: Posebno ako je reč o materijalnom bogatstvu i pokazivanju tog bogatstva.

-Jednom prilikom našao sam se u društvu jednog od najbogatijih Finaca. Gurao je svoje dete u kolicima prema tramvajskoj stanici. Mogao je da kupi auto kakav želi, da plati vozača, ali ne.

Javni prevoz je za njega sasvim prihvatljivo rešenje. Tako izgleda uspeh u Finskoj. Ne izdvajate se i živite kao “sav normalan svet” – istakao je jedan stanovnik Finske.

Koji je prvi korak ka sreći? Fokusirajte se više na ono što vas čini srećnim, a manje na to da svima oko sebe izgledate kao da ste uspešni. Prvi korak ka sreći je da uspostavite svoje sopstvene standarde, umesto da svoja postignuća poredite sa tuđim.

– Ne uništavaju prirodu: Prema istraživanju iz 2021, 87% Finaca smatra da je priroda izuzetno važna jer im obezbeđuje mir, pomaže da povrate energiju i opušta ih.

-U Finskoj, zaposleni imaju četiri nedelje letnjeg odmora. Mnogi od nas to vreme koriste da odu na selo i dopune se energijom koju pruža priroda.

Što manje izbora i opcija, čak do te mere da u kući u kojoj boravimo nema ni struje ni tekuće vode, to bolje – dodaje drugi stanovnik najsrećnije zemlje na svetu. Vreme u prirodi povećava vašu vitalnost i daje vam osećaj snage.

– Ne ruše poverenje: Brojna naučna istraživanja su pokazala da što je poverenje među ljudima većem oni su srećniji.

Zanimljiv eksperiment: Nosi naziv “izgubljeni novčanik” i sproveden je 2022. kako bi se testiralo poštenje građana. Tom prilikom ostavljeno je 192 novčanika na javnim mestima u 16 gradova širom sveta. U Helsinkiju je ostavljeno 12. Vlasnicima je vraćeno 11.

Finci jednostavno veruju jedni drugima i izuzetno cene iskrenost. Ako zaboravite računar u biblioteci ili vam u prevozu ostane telefon, možete biti gotovo sigurni da ćete ih dobiti nazad.

Kako možete da započnete lanac poverenja? Mali gestovi, poput pridržavanja vrata strancu ili prepuštanje sedišta u prevozu mogu napraviti veliku razliku i biti odličan početak promene. Kada bi svako polazio od sebe – svet bi bio mnogo lepše mesto nego sad!

Piše: Stil.

error: Sadržaj je zaštićen !!