“U RAZGOVORU sa glupim ljudima – pametni često ispadaju GLUPLJI”: Pet pravila kako se ponašati sa NJIMA…

S nekim ljudima ne vrijedi voditi razgovore jer su previše svojeglavi, tvrdoglavi i egoistični. Ako se nađete u društvu nekulturnih osoba – evo kako se trebate ponašati u razgovoru sa njima:

-Bez obzira na to što vam sagovornik pokušava prenijeti, pokušajte se kontrolisati i ni u kom slučaju ne prelazite granicu (i ne dozvolite da neko prekrši vaše).

Mirno i bez emocija prenesite svoju misao ne navodeći osobu na bilo kakve negativne riječi ili postupke. Budite ljubazni i dosljedni.

-Ne pokušavajte da ubijedite osobu: Psiholozi kažu da složene i psihički neuravnotežene ljude ne treba ni u šta ubjeđivati, jer to ne samo da je gubitak vremena, već može izazvati sukob i pogoršati situaciju. Veoma je važno zadržati samokontrolu.

Nježno, ali čvrsto branite svoje granice, ne dozvoljavajući sagovorniku da manipuliše vama. Ako osoba nastavi bezglavo tvrditi svoju poentu koja je suprotna vašoj – možete se formalno složiti da pređete na drugu temu.

-Održavajte mentalnu stabilnost: Bez obzira na to šta će vam (i kako) mentalno neuravnotežen sagovornik reći, trudite se da ne idete daleko u raspravke, ali ni ne odustajte od svog pogleda na svijet.

Ako smatrate da komunikacija ide u pogrešnom smjeru i rasprava postaje napeta, odmah prekinite razgovor. Ne pokušavajući uvjeriti sagovornika u pogrešnost njegovih prosudbi.

-Slobodno pričajte o svojim osjećajima: Ne prekrivajte probleme. Ne spuštajte glavu pred prigovorima i uvredama, već mirno obrazložite svoj stav. Ako počnu da vas prekidaju onda zamolite sagovornika da vas sasluša.

A zatim mu dajte priliku da objasni svoje gledište. Ako se osoba počne opravdavati i kršiti vaše granice, onda pristojno završite razgovor i ne trošite snagu i živce.

-Ako vas vrijeđaju direktno ili “izeđu redova” ne uzimajte to k srcu: Psiholozi preporučuju da se ovim riječima ne pridaje važnost i da ih ne uzimate lično. Najvjerovatnije – osoba nije ni svjesna koliko su vas njene riječi povrijedile i samo ćete vi zbog toga patiti.

pult24

error: Sadržaj je zaštićen !!