U NJU se kleo i sam Hipokrat – Dokazano snižava holesterol i krvni pritisak: Sada je pravo vrijeme da uživate u ovoj ljekovitioj BILJCI…

Hipokrat je rekao da ova lekovita biljka može da zameni svaki lek – a postoji niz dokaza o njenoj efikasnosti.

Zova je jedna od najstarijih lekovitih biljaka u Evropi, a čaj i sok od zove koriste se od davnina. Ova biljka dokazano snižava holesterol i krvni pritisak i sada možete bezbedno da uživate u njoj.

Šta god da odlučite da pripremite, nećete pogrešiti jer je sve blagotvorno i lekovito. Porodica zove ima oko tridesetak vrsta, a za lečenje i ishranu se najviše koriste crna (Sambucus nigra) i crvena zova (Sambucus racemosa), svi njeni delovi su lekoviti, ali se najčešće koriste cvetovi i bobice.

Od cveća se prave čajevi, sirupi i sokovi, a od bobica se prave čajevi i džemovi, dok su se koren, listovi i kora nekada koristili za probleme sa disanjem.

Upotreba zove je poznata od davnina i višestruka je, pa se navodi da je Hipokrat verovao da može da zameni sve lekove. Činjenica je da je zova bogata supstancama koje doprinose zdravlju ljudi.

Bobice sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C, dok su cvetovi bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Veruje se da su flavonoidi, moćni antioksidansi, u velikoj meri zaslužni za lekovita svojstva zove. Zbog svog delovanja, zova se koristi u prevenciji raka i u lečenju degenerativnih oboljenja.

Takođe pomaže u jačanju imuniteta, pomaže kod astme i upale disajnih puteva jer olakšava disanje i iskašljavanje. Ima detoksikacioni efekat jer podstiče lučenje toksina iz limfnih žlezda.

Visok nivo vlakana sadržanih u bobici zove smanjuje nivo tzv. lošeg holesterola, čime se smanjuje verovatnoća razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Zova je bogata i kalijumom koji štiti srce jer opušta krvne sudove, što snižava krvni pritisak. Dokazano je i dejstvo antioksidanata iz zove na regulaciju nivoa insulina i glukoze, koji pomažu u sprečavanju razvoja bolesti i obezbeđivanju stabilnosti za osobe sa dijabetesom. Takođe pomaže kod gubitka težine.

Čaj od zove može se koristiti i hladan za ispiranje grla u slučaju upale krajnika ili gnojne angine. Čaj je odličan izbor za lečenje virusa i gripa. Može se koristiti za dobro znojenje kod gripa i prehlade, ali i preventivno.

Takođe se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi. Između debele kore zove i centralnog dela stabla nalazi se svetlozeleni omotač, od koga se priprema čaj koji uspešno čisti stomak.

Oprez: Ne jedite sirove bobice zove. Plodovi crne zove su toksični u sirovom stanju jer pod uticajem povišene temperature dolazi do raspadanja toksičnih materija.

Trudnice i dojilje nikada ne bi smele da jedu zovu. Cvetovi zove nakon sušenja moraju imati prirodnu boju. Ne preporučuje se čuvanje suvog cveća duže od 12 meseci – u slučaju da cvetovi ranije potamne, bacite ih.

Izvor: net.hr, prenosi: prva.rs

error: Sadržaj je zaštićen !!