U KOLIKO pijete ove lijekove izbjegavajte boravak na SUNCU…

Uzimanje nekih lekova uz istovremeno izlaganje UV zracima može da podstakne alergijsku reakciju na koži.

“Osobe koje su na terapiji antibioticima trebalo bi da potpuno izbegavaju sunčanje. Poznato je da hormonski status utiče na pigmentaciju kože, zato se žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju ili su na hormonskom lečenju treba da se posebno čuvaju sunca”.

“Naime, takva terapija, kao i neki lekovi koji se uzimaju, na primer, zbog dijabetesa, senzibilizišu kožu na UV zračenje pa može doći do pojave svraba, smeđih mrlja, a koža na nekim mestima može čak i da pobeli tj. potpuno izgubiti pigment”.

“Pre izlaganja suncu nije poželjno koristiti kozmetička sredstva poput dezodoransa, parfema i šminke. Hemijske materije koje su u sastavu takvih preparata u dodiru s UV zracima mogu izazvati alergijsku reakciju ili pojavu pigmentacija na koži koje je izuzetno teško ukloniti” – kazala je za Živim.hr dermatološkinja Marija Buljan.

Važno je dobro se informisati koji lekovi mogu izazvati reakciju na suncu. Farmaceut vas može obavestiti ako je lek koji vam je prepisan fotosenzitivan.

Uzimanje takvog leka uz istovremeno izlaganje suncu može dovesti do fototoksične reakcije – kada se lek pojačan delovanjem sunca aktivira i ošteti kožu ili do fotoalergijske reakcije – kada sunčeva svetlost izmeni strukturu leka što imuni sistem prepozna kao strano telo i pokrene alergijski odgovor kojeg prati upala i ekcem na koži.

Uobičajeno je pravilo da se bolesnici koji uzimaju lekove s oprezom izlažu suncu, lek uzimaju naveče tako da se apsorbuje tokom noći – ili da u potpunosti izbegavaju sunčanje.

Za više od 50 lekova poznato je da mogu doći u interakciju sa suncem. Među njima su antimikrobni lekovi, antihistaminici za lečenje alergija, lekovi za bolesti srca, diuretici, antihipertenzivi, statini, antidepresivi, nesteroidni protivupalni lekovi, hipoglikemici, lekovi protiv akni..

Pored toga, vitamini A i B6 i kantarion takođe mogu izazvati osip ako se uzimaju uz izlaganje suncu. Poznato je da takav učinak mogu imati i parfemi. Ako dođe do reakcije mogu pomoći hladni oblozi i kortikosteroidi – a ako se osip ne povuče treba otići kod lekara.

Prenose: Vijesti, Prva

error: Sadržaj je zaštićen !!