TRI znaka za razvod prema psihologu MIHAILU LABKOVSKOM: “Kada veza postane toksična i loše utiče na mentalno ZDRAVLJE”…

Koja tri znaka ukazuju na razvod prema ruskom psihologu Mihailu Labkovskom – manipulacija i toksične veze nisu deo ljubavi!

-“Ako čovek postane zamena celog sveta za drugog, to ukazuje na jedno – prvi nema svoj svet”, rekao je jedan od najpoznatijih ruskih psihologa, Mihail Labkovski.

Kako se Labkovski često bavi ljudskom dušom, pa tako i međuljudskim odnosima, posebno partnerskim, izdvojio je tri znaka koja ukazuju da dolazi razvod.

Takođe, on istuiče da je pod sledećim okolnostima razvod bolji izbor nego ostajanje u odnosu u kojem se osećamo loše. Ističe da je važno da prepoznamo i prevaziđemo strah od usamljenosti kako bismo donosili racionalnije odluke u ljubavnim odnosima.

Koja tri znaka prema psihologu Mihailu Labkovskog ukazuju na razvod:

-Stalno kritikovanje: Ukoliko partner stalno kritikuje, ukazuje na vađe mane, slabosti i loše osobine, i to postaje učestalo, postoji rizik da će vapše samopouzdanje biti poljuljano.

To su najčešće direktne primedbe: “Loše kuvaš”; “Ne brineš dovoljno o ​​sebi”; “Ništa ne možeš dobro da uradiš”.. Partneri koji konstantno i neosnovano kritikuju, zapravo pokušavaju da uzdignu sebe u odnosu an drugu osobu, a njenu vrednost da smanje.

Boravak u ovakvoj vezi loše utiče na mentalnozdravlje i osoba koaj ej stalno kritikovana rizikuje da se povuče u sebe, bude pesimistična i nezadovoljna, sumnja u sebe.

-Prebacivanje krivice: Ovo je alat kojim se služe mnogi manipulatori. U svakoj situaciji ćžele da vam prebace krivicu, kako za svoje postupke, tako i za situacije koej se nisu dogodile. Osim se najčešće služe kada sami naprave grešku. Tipični primeri:

-“Nisam razgovarao s tobom ovih dana jer ti..”

-“Spavam sam jer ti..”

-“I sam sam vodio decu u školu, jer ti …”

Kada ovakve optužbe dobijate stalno, dolazi do situacije gde zaista počinjete sebe da krivite i loše se osećate.

-Manipulacija i ucena: Najosnovniji primer manipulatora je osoba koja se koristi frazom: “Ako me ostaviš, uradiću…”.

Manipulator u početku obezvređuje, prebacuje krivicu, a kada je sveden pred svršen čin, preti i ucenjuje. Ukoliko se osećate na bilo koji način ugroženo ili uplapšeno, neophodno je da prijavite nasilje.

Razvod sa toksičnom osobom često može biti težak, pun negativnih emoija i bolan. Ukoliko prolazite kroz proces razvoda, potrebna vam je podrška bliskih ljudi, ali i konsultacija sa psihologom ili psihoteraputom koja može pomoći da se izborite sa emocijama u ovoj situaciji.

Sensa.

error: Sadržaj je zaštićen !!