TAJNA uspješnog braka krije se u 5 “NEPRIJATNIH” činjenica…

U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik. Kako ne bi došlo do razočaranja, prema bračnoj savetnici Lauri Mioli pre braka se treba suočiti sa pet istinitih tvrdnji.

– Brak je ugovor: Brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obvezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine.

Istorijski i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera. Imovina žene prenosila se na muškarca i žena je postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je nevesta tradicionalno uzimala prezime mladoženje – piše Index.

– Brak ima “tamnu” istoriju: “Od barbika s “idealnim” proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se verovanja da su naša tela vrednija od uma” – kaže terapeutkinja i dodaje da je zbog toga ženama važno što drugi misle o njima.

Sve te socijalne poruke obezvređuju njihovo postojanje. Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voleti, oženiti i zaštititi.

“To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plate, mišljenje da žena više mora da obavlja kućne poslove od muškarca i slično” – kaže.

– Za brak je potrebno puno više od ljubavi: Ideja da je za dobar i dugotrajan brak sve što trebate ljubav, je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja.

Ako toga nema, ne možete pronaći zajednički jezik i postići zajedničke ciljeve. Ljubav je važna, ali pravi recept za uspešan brak je predanost, uvažavanje, poverenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrednosti trebaju da poštuju, jednako i svaki dan.

– U braku ne postoji pola-pola: “Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima i da mogu da imaju sve: decu, dom, porodicu i karijeru. Nažalost, svet još uvek ne funkcioniše tako “- kaže Laura.

Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju decu, odgajaju ih i da vode brigu o kućnim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, ali to se najčešće ne događa.

– Doslednost u obećanjima važnija je do braka: Odnosi dobro funkcionišu ako su prisutne zajedničke vrednosti i predanost.

Ono što su si supružnici obećali pre stupanja u brak, treba svaki dan da ispunjavaju. Posvećenost bračnom partneru je istinska demonstracija ljubavi. I nažalost, često izostaje.

Piše: YourTango.

error: Sadržaj je zaštićen !!