“ŠTA se dešava u organizmu kada popijemo čašu hladnog MLIJEKA – uveče ili tokom NOĆI”: Deset nevjerovatnih PROMJENA…

Donosimo vam deset zdravstvenih prednosti pijenja hladnog mleka tokom noći – za koje verovatno niste znali.

Mleko i zdravlje uvek idu jedno sa drugim – to nam je svima poznato još od ranog detinjstva. Bez mleka je nemoguće imati jake kosti i zube, a kao izvor energije ova životna namirnica popravlja i održava tkiva vitalnim.

Sada postoje različite vrste mleka koje odgovaraju našim potrebama, kao što je mleko sa niskim sadržajem masti, obrano mleko, mleko sa visokim sadržajem kalcijuma – mleko bez laktoze i druge vrste.

Osim toga, mleko može biti i iz različitih izvora, pa tako osim kravljeg mleka, za piće služe i kozje i sojino mleko.

Međutim, mnogi nisu svesni koliko je konzumiranje mleka važno za zdravlje, a posebno ako ga pijete uveče pred spavanje ili tokom noći. Pročitajte šta se dešava u telu kada u to vreme popijemo čašu mleka.

Pomaže gubitku težine: Pijenje mleka se često povezuje sa povećanjem težine, ali to nije uvek slučaj jer zavisi od vrste mleka koja se konzumira. Hladno mleko pomaže kod mršavljenja tako što povećava čvrstinu kostiju, što automatski dovodi do gubitka kilograma.

Smanjuje želudačnu kiselinu: Hladno mleko je prirodni lek za kiselost u želucu, tako da konzumiranje hladnog mleka tokom večeri može postepeno da poništi nelagodu koja može da poremeti naš san.

Zadržava glad: Čaša hladnog mleka tokom noći s jedne strane može da zameni večeru, a sa druge možete ga popiti uz taj obrok. U oba slučaja daće vam osećaj sitosti.

Hidrira čitav organizam: Zahvaljujući elektrolitima koji se nalaze u hladnom mleku naše telo se održava dovoljno hidriranim. Elektroliti iz hladnog mleka dolaze u vidu kalijuma i natrijuma, tako da iskoristite sve prednosti ovih minerala.

Služi da privuče decu da ga piju: Deca obično ne vole mleko zbog njegovog ukusa, pa je zato pijenje mleka izazov.

Umesto toga, aromatizovano mleko je kao stvoreno za decu jer ih privlači da popiju jednu šolju ovog napitka pre spavanja. Na ovaj način deca će iskusiti sve zdravstvene blagodati pijenja hladnog mleka noću.

Obnavlja energiju nakon vežbanja: Posle intenzivnog vežbanja telu je potrebna momentalna energetska obnova, a hladno mleko može pomaže u tome. Čaša hladnog mleka nakon vežbanja takođe sprečava gojenje, a sadrži zdrave šećere i proteine koji obnavljaju mišićna tkiva.

Pogoduje zdravlju kože: Vitamini i minerali iz mleka daju neverovatne prednosti za našu kožu i do te mere da mogu istovremeno da deluju kao sredstvo za njenu negu. Nisu zanemarljive ni prednosti nanošenja sirovog mleka na kožu.

Ubrzava san: Hormon melatonin koji se nalazi u mleku reguliše ciklus spavanja i buđenja, a njegov nivo povećava se odmah nakon zalaska sunca svakog dana.

Melatonin takođe daje signal mozgu da je vreme za spavanje, pa krene u proizvodnju serotonina koji proizvodi opuštajući efekat na celo telo.

Poseduje triptofan: Na osnovu prethodne pogodnosti, trebalo bi istaći da je triptofan ključna supstanca za proizvodnju serotonina koji proizvodi opuštajući i smirujući efekat na organizam.

Triptofan je jedna od esencijalnih aminokiselina i njen sadržaj u mleku važan je za bolji i brži san.

Podstiče snažne zube, kosti i rast mišića: Najbolji način da imamo jake zube i kosti, kao i rast mišićne mase jeste da pijemo mleko.

Snažni zubi i kosti mogu da se postignu uz pomoć kalcijuma iz mleka, dok je rast mišića moguć usled bogatstva proteina u mleku.

Piše: Bašta balkana.com, prenosi: Prva.rs.

error: Sadržaj je zaštićen !!