“ŠTA mačka osjeća kada odete na posao i ostavite je SAMU” – Mnoge će ovo zapravo “RASTUŽITI”…

Šta mačka osjeća kada je ostavite samu, mnogi misle da je bezosećajna – a zapravo je suprotno!

Postoji verovanje da mačke nisu posebno vezane za svog vlasnika, već se isključivo vezuju za izvor hrane, svoj dom. Nabvodno,mačka i ne primeti kada se njen vlasnik promeni, ali ljubitelji i vlasnici mačaka znaju da to uopšte nije tačno.

Mačkama je apsolutno potrebna ljudska ljubav i toplina. Mačke smatraju ljude sa kojima žive svojom porodicom i to sve vreme pokazuju na različite načine.

Ako vam mačka prede u naručju nježno pomjera šape, ili, sedeći na rukama, nježno vas gleda, trlja mokri nos, liže vaše ruke i lice, znajte da se vaša mačka prema vama ponaša kao prema majci. Kada vas pozove da se igrate – vi ste njen najbolji prijatelj.

Kada se vraćatekući vidite da je uzbuđena, rado vas dočeka, kreće se oko vaših nogu i mjauče – ona vam pokazuje da ste joj nedostajali i želi da vam prenese kako je sama provela dan.

Česti su slučajevi da mačori često odlaze od kuće tokom sezone parenja, ali se rado vraćaju u svoj dom, možda sa kojom ogrebotinom ili mršavije, ali dolaze na mesto koje zovu dom i gde osećaju ljubav i toplinu.

Kada odlazite na posao, vašoj mački nedostajete, to ističu i stručnjaci za izučavanje kućnih ljubimaca. Ističu i da ugo razdvajanje od vlasnika ili promena mesta stanovanja može kod ljubimca izazvati stres: Evo koji znakovi ukazuju na narušeno emocionalno stanje kod mačke:

– Nedostatak apetita ili povećan apetit,

– Nespremnost da se praktikuje higijena,

– Mokrenje – uglavnom po stavrima koje pripadaju vlasniku i imaju njegov miris,

– Poveno vreme spavanja,

– Odbrambena “agresija” prema ljudima/mačkama,

– Ekstremna budnost i razdražljivost – skakanje na najmanju buku,

– Neraspoloženje za igru.

Ako primetite ove simptome, povedite svog ljubimca kod veterinara. Ukoliko je fitičko zdravlje dobro, onda vašoj mački treba više zajedničkog vremena sa vama, nežnosti i ljubavi. Mnoge mačke imaju sposobnost da prepoznaju glas svog vlasnika.

Iako nije naučno precizno definisano šta osećaju, kada odlazite, moguće je da će vas mačka otpratiti do vrata, a onda ćete je zateći kako sedi ili leži u blizini vrata i čeka vas. Kada se vratite, mačka se trlja o noge, vrti se i daje do znanja da joj je drago što ste tu.

Mačke su neverovatno misteriozna stvorenja, veoma ih je teško razumeti – ali možemo uvek osetiti kada nam pružaju ljubav.

Izvor: Sensa

error: Sadržaj je zaštićen !!