Specijalni istraživački fond-doktorska stipendija 2023.-24., Sveučilište Ghent, Belgija…

Preko Fonda za posebna istraživanja (BOF), Sveučilište Ghent svake godine dodjeljuje oko 50 doktorskih stipendija preddoktorskim istraživačima, s ciljem stjecanja doktorskog stupnja u vremenskom rasponu od 4 godine. Stipendija iznosi otprilike 2.470 € mjesečno, ovisno o obiteljskom statusu stipendista. Naknada za klupu od 310 € mjesečno bit će dodijeljena promotoru.

Kandidati za FWO (vrsta stipendije za doktorski studij – Fundamentalno istraživanje ili – Rok za strateška temeljna istraživanja 1. ožujak 2023.) koji paralelno žele podnijeti prijavu za BOF PhD stipendiju na Sveučilištu u Ghentu, sada mogu odabrati podnošenje kopije svoje FWO prijave (pdf) umjesto obrazac za prijavu BOF-a. Više detalja pročitajte u odjeljku “kako se prijaviti za BOF PhD stipendiju”

Imajte na umu da su doktorski studiji na Sveučilištu u Gentu otvoreni samo za studente koji imaju izričit poziv profesora na Sveučilištu u Gentu da se pridruže njegovoj/njezinoj istraživačkoj grupi kao budući doktorand. Čim osigurate potporu profesora Sveučilišta Ghent, možete pokrenuti prijavu za stipendiju.

Trajanje BOF PhD stipendije

 • Period: 1+3 godine

Sukladno pravilniku za doktorske stipendiste, doktorski studij započinje po definiciji ugovorom o stipendiranju od 1 godine.

Ako, prije kraja prve godine, doktorsko savjetodavno povjerenstvo ili, u nedostatku istoga, promotor(i) ocijeni da je i suštinski napredak u kontekstu doktorskog istraživanja i cjelokupno funkcioniranje doktorske stipendije korisniku tako da doktorski program može uspješno završiti u razumnom roku, predlagač izdaje pozitivno mišljenje u pisanom obliku. Pozitivna preporuka vodi do produljenja doktorske stipendije za 3 godine.

 • Početak stipendije: 1. listopada 2023

Tko se može prijaviti za BOF-PhD stipendiju

Ovaj poziv je samo (*) otvoren za kandidate koji mogu predati prihvatljivu FWO doktorsku stipendiju – temeljno istraživanje ili – strateško temeljno istraživanje u godini prijave BOF-a i sljedećoj godini.

 • To podrazumijeva da kandidati za BOF moraju biti u mogućnosti podnijeti prihvatljivu prijavu FWO-u za FWO PhD Fellowship – Fundamental Research (FO) ili FWO PhD Fellowship – Strategic Basic Research (SBO) iu godini svoje BOF prijave iu naknadni krug podnošenja.
 • Imajte na umu da kandidati nisu obavezni podnijeti paralelnu FWO prijavu u godini svoje prve BOF prijave. Dužni su to učiniti u godini koja slijedi nakon dodjele mandata BOF (*). Kandidati se također snažno potiču da podnesu 2 prijave (u 2 različite godine) FWO-u (**) kako bi povećali svoje šanse za dobivanje stipendije.

(*) Kandidati koji su se već drugi put prijavili FWO-u 2023. još uvijek mogu podnijeti BOF prijavu 2023.

(*) Kandidati za oznaku GUGC izuzeti su od obveze podnošenja FWO-u. Međutim, moraju ispunjavati iste uvjete kao i ostali kandidati u pogledu stjecanja magisterija (najviše 3 godine 1. ožujka 2023.) i u pogledu znanstvenog staža (najviše 18 mjeseci 1. ožujka 2023.).

 • Nema ograničenja glede nacionalnosti, dobi ili teme istraživanja.

Ovaj poziv je vrlo konkurentan. Izvrsni rezultati studija apsolutni su uvjet prilikom prijave za BOF PhD stipendiju. Da bi se uzeli u obzir, poželjno je da kandidati pripadaju barem 15% najboljih studenata iz skupine kolega studenata koji su polagali ispite za isti stupanj (i na prvostupničkoj i na magistarskoj razini). Kandidati s nižim rezultatom kandidata imaju vrlo male šanse za dobivanje doktorske stipendije BOF-a.

Prijave se moraju podnijeti uz podršku promotora Sveučilišta Ghent (Stalno akademsko osoblje). Istraživači s UGent-a mogu djelovati kao ko-supervizori, istraživači koji nisu s UGent-a kao “uključeni istraživači”.

FWO PhD Fellowship temeljno istraživanje (FO) ili FWO PhD Fellowship strateško temeljno istraživanje (SBO).

(**) Sljedeća pravila vrijede prilikom prijave za FWO stipendiju (FO ili SBO)

 • Kandidati mogu podnijeti 2 prijave FWO-u.
 • Kandidati za FWO prijavu moraju steći magisterij ili ekvivalent ne ranije od tri godine prije krajnjeg roka (1. ožujka) poziva.
 • Kandidati za FWO prijavu imaju najviše 18 mjeseci znanstvenog staža prije krajnjeg roka (1. ožujka) poziva.

Za više pojedinosti o zahtjevima FWO stipendije za temeljna istraživanja (FO) ili FWO stipendije za strateško temeljno istraživanje (SBO), posjetite web stranicu FWO: https://www.fwo.be/en/fellowships-funding/phd- stipendije/phd-fellowship-fundamental-research/

BOF PhD stipendija u okviru određene suradnje

U okviru specifičnih partnerstava svake godine se dodjeljuje niz dodatnih stipendija. Ove se stipendije dodjeljuju samo u kontekstu predložene suradnje. Za više informacija i dodatne zahtjeve, pogledajte pozivni dokument dostupan na kraju ove web stranice.

 • BOF doktorska stipendija s oznakom UNU-CRIS (United Nations University Institute on Comparative Regional Integration Studies)
 • BOF PhD stipendija s oznakom GUGC (Globalni kampus Sveučilišta u Ghentu – Južna Koreja).

Podnošenje na FWO

 • Kandidati koji su nagrađeni BOF PhD stipendijom 2023. dužni su se (ponovno) prijaviti(*) 2024. ili 2025. za FWO PhD Fellowship temeljna istraživanja (FO) ili FWO PhD Fellowship za strateško temeljno istraživanje (SBO).
 • U slučaju da se dodijeljeni BOF PhD stipendist također prijavio za FWO PhD Fellowship FO ili SBO i bude pozvan na drugi FWO krug evaluacije (intervju), dužan je sudjelovati i unaprijed temeljito pripremiti intervju.
 • Ako se FWO stipendija dodijeli, kandidat je dužan prijeći na FWO financiranje. Stipendija BOF-a tada će se preraspodijeliti kandidatu na rezervnom popisu BOF-a.

Pažnja: kao nositelj mandata aspiranta FWO-a postaje se član osoblja FWO-a. Ako je netko prethodno imao ugovor na UGent-u, dopust se ne može prenijeti iz UGent ugovora na FWO ugovor.

(*)isključujući kandidate koji potpadaju pod mjere izuzetka

Kako se prijaviti za BOF PhD stipendiju?

1. BOF PhD stipendija na temelju prethodne FWO PhD stipendije

Podnositelji zahtjeva za FWO (vrsta stipendije za doktorski studij Fundamentalno istraživanje ili Strateško temeljno istraživanje – rok 1. ožujka 2023.) koji žele paralelno podnijeti stipendiju za BOF PhD na Sveučilištu u Ghentu mogu odlučiti poslati kopiju svoje FWO prijave (pdf) umjesto BOF prijave oblik.

 • U tom slučaju, FWO prijava će se računati kao BOF prijava i bit će ocijenjena.
 • U tu svrhu, kandidati trebaju poslati kopiju svoje FWO prijave (pdf) zajedno s kopijom svojih FWO “personalia” (pdf) na BOFapplication@ugent.be do roka 24. travnja 2023.

Pažnja! Kandidati FWO-a s rezultatima studija izvan UGent-a

 • Molimo također uključite nedostajuće kopije svih dokumenata koji pokazuju rezultate studija za diplome prvostupnika i magistara, kao i dokumente koji pokazuju rangiranje i/ili percentilni rezultat po diplomi. Ako nije moguće dati rangiranje ili postotni rezultat, priložite službeni dokument (pismo ili e-mail) sveučilišta da ne može pružiti tražene informacije. Ovu izjavu dodajte kao prilog svojoj prijavi.

(Za studente UGent-a ove informacije automatski osigurava središnja studentska uprava)

2. Prijava za stipendiju BOF PhD (bez prethodne prijave za stipendiju FWO PhD)

ili FWO podnositelji zahtjeva koji žele preraditi svoju FWO prijavu

 • trebaju ispuniti obrazac za prijavu BOF + potpisanu izjavu (potpisanu od kandidata i supervizora) o rezultatima studija i percentilima i to poslati poštom na BOFapplication@ugent.be do roka 24. travnja 2023.

Od kandidata koji se odluče za poseban mandat (UNU-CRIS ili GUGC) traži se da ispune dio II (aneks) obrasca za prijavu BOF uz svoju FWO/BOF prijavu i predaju ga zajedno sa svojom FWO/BOF prijavom.

Promotori svih prijavitelja (FWO/BOF) trebaju poslati zaseban dokument sa svojim mišljenjem o istraživačkom potencijalu kandidata na BOFapplication@ugent.be.

Obrazac za prijavu BOF-a i drugi relevantni dokumenti (predlošci: Dodatak II, izjava o rezultatima studija, savjet nadzornika) mogu se pronaći na dnu ove web stranice.

pažljivo pročitajte pozivnu dokumentaciju dostupnu na dnu ove web-stranice i upotrijebite je kao smjernicu prilikom izrade svoje prijave

Rok

 • Rok: 24. travnja 2023.; 23:59

Kandidati koji nisu na Sveučilištu Gent, a koji još nisu stekli magisterij u trenutku isteka roka za prijavu moraju poslati svoju diplomu i konačne rezultate studija najkasnije do 10. srpnja 2023. na BOF@UGent.be

Za studente UGent-a ove informacije automatski osigurava središnja studentska uprava

Rezultati

 • Rezultati dostupni 30. kolovoza 2023
 • Kandidati koji ne budu odabrani automatski će dobiti povratnu informaciju o svojoj prijavi putem e-pošte u roku od 6 tjedana.
 • Zbog velikog broja prijava Znanstveno vijeće odlučilo je selekcijski postupak provesti u dva koraka. Prijave koje ne uđu u drugi krug (na temelju rezultata studija) neće biti ocjenjivane u pogledu sadržaja. Posljedično, nije moguća suštinska povratna informacija za ove prijavitelje u vezi s njihovim projektom.

Izvor / Više informacija: Službena stranica OVDJE.

error: Sadržaj je zaštićen !!