SJAJNE DREVNE MUDROSTI: “Ne budi premekan, zgnječiće te – Ne budi pretvrd, slomićeš NEKOG”…

Ovo su najpozitivniji i najinspirativniji citati drevnih mudraca, koji će vam pomoći da bolje shvatite svoje mjesto u životu i ostvarite svoje ciljeve.

Jedna od čuvenih mudrosti je: “Budala uvijek čeka da dođe dobar dan.” Jedan je život, živi sada! Najbolji dan za sve je danas. Ne čuvajte najbolji parfem za kasnije, ne štedite najbolju odjeću za posebne prilike. Svaki trenutak je posebna prilika.

Ne čekajte da se dogodi čudo da biste konačno živjeli srećni. Odlaganje života za kasnije je najčešći problem mnogih ljudi. Zbog toga su mnogi nesrećni. Život im prođe u čekanju i odlaganju. Bolje je učiniti nešto i zažaliti nego ne raditi ništa!

“Ne budi previše mekan – zgnječiće te; ne budi pretvrd – slomićeš nekog”. Ići naprijed ka svojim ciljevima dok vidite neprijatelje u svakome koga sretnete – ovo nije najlakši i najugodniji put. Mnogo je lakše i mudrije prilagoditi se okolnostima.

Ako ne možete ići jednim putem, idite drugim. Ako ste uskraćeni na jednom mjestu, pokucajte na druga vrata. Život uvijek nagradi vrijedne i uporne, to dobro znate.

Međutim, važno je održati harmoniju: ne idite srljajući naprijed, ali ni ne odustajte pri prvim neuspjesima. “Kada drugima kažete da, pazite da ne kažete ne sebi.”

Većina nas se plaši reći “ne”, posebno kada nam ljudi traže pomoć ili im je potrebna neka vrsta usluge. Čini se da možemo drugog uvrijediti ako mu kažemo čvrsto “ne”, ali to je neophodno u onim situacijama kada nešto ne želite.

Zato često gubimo vrijeme i energiju na stvari koje nam apsolutno nisu potrebne. Zapravo, odričemo se svojih želja i potreba, a onda se osjećamo prevareno, iskorišteno i izdano.

Da biste se riješili takvih iskustava, naučite odbiti ako vam se uopšte to ne radi.

pult24.

error: Sadržaj je zaštićen !!