“SHVATIO sam – usamljenost je bolja od PRIJATELJA” – Dvije sjajne mudrosti genijalnog NAUČNIKA…

Omar Khayyam nije imao ženu i djecu, on se u potpunosti posvetio nauci, baš kao i Nikola Tesla. Od djetinjstva je studirao matematiku, astronomiju i filozofiju.

Veliki naučnik je živio 83 godine, na kraju svog života došao je do dva mudra zaključka. Morate prihvatiti činjenicu da imate samo jednog najboljeg prijatelja, a to ste vi!

“Shvatio sam – usamljenost je bolja od prijatelja. Prije ili kasnije, voljeni odlaze. Razlozi mogu biti razne izdaje, ljutnje, svađe itd”.

Što prije naučite da budete sami sa sobom, to bolje. Vrijeme će uzeti rodbinu i bliske ljude, djeca će odrastati, stvoriti svoje porodice i otići, a prijatelji će postati neprijatelji.

Omar Khayyam je vjerovao da se ljudi ne boje starosti – boje se samoće i vlastite bespomoćnosti. Moji roditelji imaju preko 70 godina, ne vrijeđa ih što ih rijetko posjećujem. Oni savršeno razumiju da ja imam svoju porodicu, o kojoj moram da brinem.

Međutim, ne osjećaju se sami. Otac je stalno nečim zauzet, ili će popraviti stolicu, pa će popraviti dizalicu, pa će ići u pecanje, pa će “zaglaviti” u bašti pola dana.

Mama je ne tako davno shvatila sve čari interneta – stalno “sjedi” na web-stranicama o kuhanju i rukotvorinama.

Čita recepte, dijeli svoje.. Svako od njih je nečim zauzet. Oni ne sjede besposleni i ne čekaju da ih neko drugi obraduje.

Ali njihovi vršnjaci provode starost pred TV ekranima. Gube dragocjeno vrijeme. Moji roditelji već dugo ne komuniciraju sa prijateljima i poznanicima.

Ne govore sa onima koji non stop razglabaju o pesimizmu i malodušnosti. Neko se žali na djecu, neko na sudbinu, neko se ne može suočiti s greškama iz prošlosti, moji roditelji se ne žale ni na šta.

Moj otac uvijek kaže ovo: “Razmišljati o prošlosti je besmisleno toliko koliko i pokušati naučiti psa da priča.” Prošlost se mora pustiti – inače će vam oduzeti sadašnjost i budućnost.

pult24

error: Sadržaj je zaštićen !!