“RANJIVOST nije odlika slabih ljudi – već velikih DUŠA” – Psihologija sretnog života…

Svačija duša svoju ljepotu iskazuje na drugačiji način. Ranjivost je jedna od glavnih osobina osoba sa prekrasnom dušom. Mnogi od nas ranjivost povezuju a slabošću – ali to dvoje nikako nisu povezani.

U djetinjstvu smo učeni da ne trebamo biti slabi i ranjivi, i uvijek su nas poticali da budemo jači. Međutim, ranjivost nije sramotna osobina i ne moramo je sputavati do te mjere kao što smo naučeni.

Ranjivost nije posljedica straha ili psihičke nestabilnosti – To je jednostavno odlika duše. Iako je ranjivost teška za nositi, ona ima neke od svojih prednosti. Brene Brown je rekla da je ranjivost temelj, osnova i centar normalnog čovjekovog bića.

Ona takođe smatra da je ova osobina zadužena za našu kreativnost, jedinstvenost i ljubav koju pružamo. Kada smo ranjivi spuštamo svoje štitove i zidove koje smo izgradili oko sebe, i dopuštamo ljudima da nas vole. Ta osobina nam pomaže da budemo drugačiji a ne da se prilagođavamo drugima.

Ta osobina pokazuje da u nama postoji velika količina empatije, što znači da smo bolji prijatelji, kolege, partneri… Ta osobina nam pokazuje koliko volimo i vjerujemo ljudima.

Jer nije jednostavno živjeti u strahu da ćemo biti povrijeđeni a ujedno otvarati svoje srce pred ljudima i dopuštati da ga dotaknu. Ranjivost nam pomaže da se lakše izborimo sa emocijama.

Umjesto da ih potiskujemo ili guramo pod tepih, ranjivost nam govori da je u redu otplakati, odbolovati i odmoriti. Kada prihvatimo ranjivost kao dio naše predivne duše – tada postajemo hrabri i jaki.

pult24.

error: Sadržaj je zaštićen !!