PSIHOLOGIJA SRETNOG ŽIVOTA: “Tišina je najmoćnije sredstvo protiv GLUPOSTI”…

Svaki čovjek koji zna kakvu moć ima tišina on zna i pronaći put do istinske sreće. Onaj ko zna da ćuti, posjeduje najveću mudrost.

Um nam uvijek pokušava nametnuti emocije, zahvaljujući kojima često govorimo ono što ne bismo rekli u mirnom stanju. Um je glasan, on priča čak i kad nam nije ni do čega.

On često govori protiv nas i savjetuje nas čak i pogrešne stvari. Tišina je najmoćnija stvar na svijetu.

Čovjek koji zna ućutkati svoj um kad je previše glasan i čovjek koji zna ućutkati sebe kada poželi s budalom da se raspravlja – taj čovjek ima moć.

Tišina je najmoćnije sredstvo protiv gluposti. Nažalost mnogi ljudi ne shvataju njenu ljepotu.

Izbjegavamo da budemo sami sa sobom, smatrajući da ćemo tako izluditi, što od dosade što od svojih misli. Trudimo se da budemo zauzeti ovim ili onim, ali sve što time dobijamo je nemir.

Tišina znači biti u samim izvorima našeg postojanja, doći do svoje suštine. Dok ne odbacimo želju da se ispunjavamo drugim ljudima, ne možemo znati obvladati tišinom. Tišina nije samo odsustvo govora, već i mirnoća uma.

Kada smo svjesni moći tišine tada upoznajemo fenomen sreće. U trenutku kada čovjek shvati samu prirodu fenomena sreće, on se uzdiže iznad svake sreće i tuge, iznad svakog zadovoljstva i bola.

Upravo u ovom trenutku čovjek spoznaje samu svoju suštinu. I sve to potiče od.. od tišine, prenosi pult24.

error: Sadržaj je zaštićen !!