Program stipendija Svjetske banke 2024. godine.

Potpredsjedništvo Svjetske banke za ekonomiju razvoja (DEC) obezbjeđuje stipendije studentima i mladim istraživačima, doprinoseći misiji Svjetske banke stvaranja novih dinamičnih pristupa razvoju kapaciteta i razmjeni znanja u zemljama u razvoju.

To je važna komponenta napora Svjetske banke da promovira ekonomski razvoj i zajednički prosperitet kroz ulaganje u obrazovanje, izgradnju kapaciteta i razvoj ljudskih resursa u svijetu u razvoju.

Od 1982. godine, DEC-ovi programi stipendiranja pomogli su u formiranju grupe od preko 6.000 dobro obučenih i iskusnih razvojnih stručnjaka i naučnika, transformirajući svoje zemlje i pozitivno utječući na buduće generacije.

Aktivni programi

Zajednički program stipendija za diplomske studije Japana/Svjetske banke (JJWBGSP): Od 1987. godine, JJWBGSP je omogućio više od 6.000 profesionalaca srednje karijere iz 160 zemalja u razvoju i Japana da završe postdiplomske diplome u oblastima vezanim za razvoj. Na godišnjoj osnovi, Vlada Japana isključivo finansira JJWBGSP.

Robert S. McNamara Fellowships Program (RSMFP): Od 1982. godine RSMFP pruža podršku mladim istraživačima o širokom spektru tema u oblastima vezanim za razvoj. Trenutno, program povezuje perspektivne mlade istraživače sa istraživanjem Svjetske banke, izvorima podataka i tehničkom ekspertizom. Odabrani stipendisti su smješteni kao kohorta u Svjetskoj banci u Washingtonu D.C. i rade na istraživačkim projektima DEC-a, prolaze formalnu obuku i učestvuju u istraživanjima relevantnim za politiku.

Neaktivan program

Japan Indonesia Presidential Scholarship Program (JIPS): Ovaj program više ne prima prijave. Uz jednokratni grant od 10 miliona dolara od Vlade Japana, ova stipendija je podržala tri grupe (2008–2010) od 43 indonežanska studenta doktorskih studija da studiraju u inostranstvu pod sponzorstvom jednog od deset partnerskih indonezijskih univerziteta programa. Ovaj prozor je sada zatvoren za nove kandidate.

Službena web stranica

error: Sadržaj je zaštićen !!