POSADITE ove 2 biljke u dvorište i “nikad” nećete videti KRPELJE…

Čim osete miris ove dve biljke krpelji beže glavom bez obzira i ne vraćaju se. Krpelji se najčešće nalaze na lišću i granama niskog grmlja (do visine jednog metra), zatim u šipražju, uz staze za šetanje, ali i u vrtovima i izletištima na koja često odlazimo.

Treba imati na umu da prilikom svakog izleta u prirodu treba da nosite pantalone sa dugim nogavicama, majice ili košulje dugih rukava – i zatvorenu obuću.

– Redovno šišajte travu i ukrasno grmlje, posebno ivice travnjaka, gde su najčešća staništa krpelja. Pokupite otpalo lišće i pokošenu travu i bacite ih u smeće ili na gomila na kojoj pripremate kompost. Ako smatrate da je potrebno, koristite hemijske repelente na ivicama dvorišta.

-Krpelji ne vole drvo i šljunak, pa možete da ih iskoristite kao podlogu ispod prostora za sedenje u dvorištu. Mesto za sedenje treba da bude na delu dvorišta koje je tokom dana osunčano i suvo, a ne stalno u hladu, jer krpelji vole vlažna i mračna skrovišta. Takođe, ne postavljajte ležaljke odmah uz grmlje ili zid koji je obrastao zelenilom.

– Ako ste blizu šume, ili je uz vaše dvorište šumovito područje, na rubovima dvorišta napravite ‘granicu’ od iverja, peska, piljevine ili lomljenog kamena.

– Krpelji se retko nalaze na mestima gde rastu žalfija ili lavanda, ili grm ukrasne američke borovnice (Callicarpa americana), pa mesto za sedenje u vrtu možete da ogradite grmovima tih biljaka.

– Pripazite na kućne ljubimce koji se valjaju u travi i trčkaraju vrtom. Obavezno im pregledajte dlaku pre ulaska u kuću i skinite krpelje koje primetite. Ukoliko je već imate ili planirate da je držite, štalu za krave i koze gradite što dalje od kuće.

Piše: Espreso, prenosi: Yumama.

error: Sadržaj je zaštićen !!