“PLAŽA koja svijetli u MRAKU”: Prirodni fenomen koji oduševljava SVIJET – video

Postoji par mesta na planeti gde možete videti ovaj fenomen, a mi vam danas predstavljamo mesto koje je “proslavilo” svetleće plaže – malo ostrvo na Maldivima.

Znamo da Maldivi zvuče prilično daleko i nepristupačno, ali ako ikada budete u prilici da posetite Maldive, ne zaboravite da posetite i ostrvo na kome i plaža i voda sijaju noću!

Zašto plaža na Maldivima sija: Plava svetla voda koja vidite na plaži nije samo bioluminiscentni fenomen plaže. Sjaj ili svetlost koju vidite emituju zapravo živa bića, odnosno – planktoni.

Oni se smatraju glavnim odgovornim stvorenjima za ovaj bioluminiscentni fenomen. Stvorenja emituju svetlost koja se vide samo noću, u mraku.

Plaža u “Vadhu” je ispunjena mikroorganizmima i mikrobima koji emituju svetlost koji imaju prirodni kapacitet da proizvedu živahan plavi sjaj.

Ovaj proces u celini personifikuje lepotu plaže i stvara neverovatan scenario za posetioce. Brojni putnici širom sveta posećuju ovo mesto da bi doživeli ovaj impresivan fenomen.

Gde mogu da vidim svetleći plankton: Postoji samo nekoliko mesta na planeti gde možete da budete svedoci ovog fenomena, jedno na koje se ovde fokusiramo je na Maldivima, a druga su na Jamajci, San Dijegu, Australiji, Tajlandu i Vijetnamu.

O ostrvu Vadhu: U osnovi, Maldivi su prebivalište mnogih ostrva. Uprkos tome što je malo ostrvo sa manje od 500 stanovnika, Vadhu je stekao ogromnu popularnost širom sveta zbog svog sjaja.

Mnogi ljubitelji putovanja ga zovu More zvezda zbog njegovog sjaja u mraku koji osvetljava celu plažu i šavove dok prave male zvezde sa neba lebde po vodi. Ranije je ovo ostrvo bilo manje poznato ljudima jer se smatralo tajnom ostrva.

Ali sada to više nije tajna, pošto je tajna otkrivena, hiljade putnika se okupljaju tokom godine da bi svedočili i iskusili ovaj pogled koji oduzima dah.

Zašto je voda na Maldivima tako plava i bistra: Voda Maldiva je poznata po obilju koralnih grebena.

Poznato je da se vode Maldiva sastoje od koralnih grebena i “fitoplanktona” koji upija plave i zelene boje od sunčeve svetlosti zbog čega stvara čistu vodu i vidi se kristalno jasan odsjaj.

Drugi glavni razlog je što je Maldivsko more postavljeno na najnižu tačku, temperatura Maldiva čini vodu kristalno čistom.

Zašto i pesak na plaži sija noću: Kao što je gore pomenuto, ovi planktoni plutaju ispod površine vode čim se talasi razbiju o peskovitu obalu ili vaše bose noge zakoračite u mokri pesak – možete videti jarko plavi sjaj.

Ovaj magični efekat proizvodi bioluminiscentni plankton. Gde god se planktoni nađu, to mesto će svetliti, tako da ne samo voda, već i pesak duž obale će sijati noću.

Izvor: magazin.novosti

error: Sadržaj je zaštićen !!