PISAC MUDRO OBJASNIO: “Da li roditelj koji nije ništa postigao u životu može dijete da spremi za ŽIVOT”…

“Učenik nije posuda koju treba napuniti, već baklja koju treba upaliti”- rekao je svojevremno Platon

Danas ćemo govoriti upravo na temu djece i njihovog učenja i usvajanja novih znanja. Svaki roditelj želi za svoje dijete najbolje, međutim često se ne pita da li on sam ispravno postupa kada je učenje njegovog djeteta u pitanju, i kakve izbore pravi.

Ponekad roditelji znaju da traže najbolje učitelje, upisuju djecu na različite aktivnosti i kurseve. Pa zatim, bivaju nezadovoljni i razočarani. Da li je to jer postavljaju visoke standarde, a ni sami iste nisu znali postići?

V. Pelvin kaže: ” Razgovarate sa osobom i čini vam se da vam se nešto sviđa u njegovim riječima i čini se da u njima ima istine, a onda odjednom primjetite da mu je majica stara, papuče izlizane, hlače okrpljene na njegovim koljenima, a namještaj u njegovoj sobi je izlizan i star”.

“Zagledaš se bolje i vidis tragove siromaštva i shvatiš da sve što je sagovornik u životu činio i pomislio nije dovelo do one jedine pobjede koju je toliko želio ostvariti, kad je stisnuvši zube, obećao sebi da neće izgubiti, iako mu nije bilo još sasvim jasno s kim i za šta igra”.

“Odmah gubite interes za njegove riječi i želite se sa njim pozdraviti, zapravo pozdravljate se sa nečim ugodnim”.

Ovakve situacije nažalost znaju da budu česte i jako bolne. Postoje ljudi koji kada fokus stave samo na ono što sagovornik priča ne primjećuju ništa drugo – jer priča ispravno.

A, onda kada se zagledaju malo bolje i primjete druge sitnice, vide da se ne radi o obrazovanom čovjeku pa im nivo interesovanja pada. Naravno, ovo viđenje zna da biva pogrešno i površno. Svakako je i individualno.

Takođe, jedna izreka kaže: “Vaše znanje je bezvrijedno ako ne može pretvoriti u novac”.

Mnogi znaju da se vode ovim principom, a da li je isti uvijek ispravan? Znanje aposlutno ne mora bude mjerodavno shodno novcu koji zarađujete. Stoga, se i ova teza može smatrati pogrešnom.

Postoje roditelji koji itekako rade za mala mjesečna primanja, otplaćuju kredit, ali svojoj djeci priušte kvalitetan dijalog i ispravno ih upućuje u priče iz kojih samo mogu da izvuku pouku.

Sa druge strane roditelji koji nisu ni vlasiti život doveli u red – kako mogu ispravno uputiti djecu?

Ono što je svakako jasno, jeste, da se mudrost i znanje mogu dijeliti samo ako isto imate. Novac koji imate ili zarađujete, posao koji radite i način života koji živite ponekad nisu mjerodavni znanju kojem posjedujte.

Prema tome, ne može se reći da samo obrazovani roditelji će imati obrazovanu djecu i djecu koja su spremna učiti – kao i obrnuto.

infopult

error: Sadržaj je zaštićen !!