PET razloga zbog kojih mačka gleda direktno u VAS…

Većina mačaka nisu bučne kao psi i ne oglašavaju zvukom svoja osjećanja.

One ponašanjem i najčešće pogledom javljaju kako se osećaju i šta im je porebno. Evo “rečnika” njihovog pogleda.

Gladne su: Kada mačka neprestano gleda u vlasnika znači da joj nešto treba. Najčešće očekuju da se čovek sam seti da je gladna – pa ga posmatraju dugim pogledom da bi shvatio šta je zaboravio.

Ukoliko pogled “ne upali” uskoro će početi da se šetaju oko kuhinje i mesta gde je njen tanjirić. Sledeći korak je mjaukanje, prvo tiho, pa sve glasnije. Čim se maca najede njen pogled će ponovo da – odluta.

Zainteresovana je: Neko je došao u kuću i mačka gleda u gosta. Radite nešto novo i nju zanima šta je to. Doneli ste novu stvar u kuću i ona hoće da utvrdi čemu to služi. Pustite je da sama proceni situaciju, pomiriše je i smiriće se.

Voli vas: Po ceo dan gleda u vas, hoda za vama, legne na vaš lap top ili novine, gura se u krilo. Ovo je potpuno normalno ponašanje mačke koja voli svog gazdu. Ukoliko mačka ne gleda svog vlasnika i ne “lepi” se za njega – ona ga ne voli!

Uplašena je: Oči su joj širom otvorene, sedi i betremice gleda u čoveka. Ona nešto očekuje. Ona nešto čuje i uznemirena je. Ukoliko mrda vrhom repa proverite zajedno sa njom šta nije u redu. Tačnije, ona očekuje da ustanete i sa njom prošetate do vrata i prozora.

Ne oseća se dobro: Mačke ne znaju da govore, a ni da pokažu kada ih nešto boli. Gledajući direktno u oči svog vlasnika ona očekuje pomoć. Ovo posebno važi za pogled sa poluspuštenim kapcima.

Ukoliko uz netremice posmatranje primetite da mačka nije aktivna, da najveći deo dana bezvoljno leži – jasno je da mora kod veterinara.

Espreso

error: Sadržaj je zaštićen !!