PET razloga zašto obavezno “moramo” jesti KESTEN ove jeseni…

Kesten je jesena poslastica koja predstavlja riznicu zdravlja. Ukusan je u svakom obliku, a bilo bi dobro da ga jedete što češće.

Sadrži najviše ugljenih hidrata (oko 43% skroba i oko 4% šećera), proteine, malo masti i biljna vlakna. Bogat je vitaminima B grupe, provitaminom A i vitaminom C. Od mineralnih materija su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, hlor, gvožđe, mangan i bakar.

–Za razliku od većine ostalih orašastih plodova u koje spada, pitomi kesten sadrži malo proteina ili masti i uglavnom daje složene ugljene hidrate. Međutim, to ne znači da mu nedostaju esencijalni hranljivi sastojci. Ma kakvi..

Pun je i vitamina i minerala koji su dragoceni za naš organizam – objašnjava za portal eKlinika Marija Prčić, nutricionista, i navodi pet razloga zbog kojih treba jesti kesten.

1.Sadrži biljna vlakna koja su važna za probavu: Samo 10 pečenih kestena zadovoljava 17 odsto dnevno preporučene količine od 25 do 30 grama vlakana zahvaljujući kojima se varenje normalizuje.

Vlakna iz kestena doprinose snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola i održavanju optimalne težine, što je posebno važno osobama koje moraju da vode računa o svakoj unetoj kaloriji.

2.Sadrži složene ugljene hidrate koji se polako vare: Kad ogladnite, slobodno posegnite za ovom ekstremno zdravom namirnicom, ona vam neće izazvati skok nivoa šećera u krvi, a samim tim ni napade gladi i prejedanje.

Za razliku od badema i kikirikija, koji mahom sadrže belančevine, kesten obiluje složenim ugljenim hidratima. Njih telo polako vari, pa se ovaj jesenji plod smatra stabilnim izvorom energije.

3.Sadrži vitamin C koji je dragocen za imunitet: Za razliku od svih drugih orašastih plodova, kesten sadrži vitamin C koji je najpoznatiji po jačanju imunološkog sistema.

Međutim, on je dragocen i za zdravlje krvnih sudova, jačanje hrskavice, mišića i kolagena u celom telu. Kao antioksidant vitamin C takođe štiti ćelije od štetnih dejstva slobodnih radikala i pomaže u apsorpciji i skladištenju gvožđa.

4.Sadrži bakar koji podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca: Bakar, baš kao i vitamin C, čisti krvne sudove, jača nerave, imunološki sistem i kosti, a uz to pomaže u apsorpciji gvožđa.

Da bi se zadovoljila petina dnevnih potreba organizma za ovim nutritijentom, dovoljno je pojesti 10 pečenih kestena. A kada smo već kod krvnih sudova, treba pomenuti i srce. Njemu iz kestena prijaju dobre masnoće, omega 3 i omega 6 masne kiseline.

5.Sadrži kalijum koji je važan za regulaciju pritiska: Pečeni pitomi kesten sadži veoma malo natrijuma, ali zato obiluje kalijumom, pa se smatra korisnim za osobe za hipertenzijom.

Tome doprinosi činjenica da ima izraženo diuretičko dejstvo i da doprinosi izbacivanju tečnosti kod osoba koje pate od zadržavanje vode u organizmu. Kuvani kesten se lakše vari od pečenog, ali sadrži samo malo manje kalorija. Kuvani kesten sadrži 120 kalorija na 100 grama, a pečeni 190 kalorija na 100 grama.

STARINSKI RECEPT PRIPREME KESTEN PIREA

Sastojci: 1 kg kestena, 500 ml punomasnog mleka, 2 vanilin šećera, 20 g belog šećera 25 ml ruma.

Priprema: Skuvajte kestene u vodi i ogulite ih. Najbolje se gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli.

Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mleko, dodajte šećer i rum pa kuvajte dok kesteni ne upiju mleko i dok se sve ne sjedini mešajući. Ako vam se čini da je smesa pregusta dodajte još mleka, a ako je preretka kuvajte malo duže.

Kada kesteni upiju mleko i napravi se gusta smesa, provucite je kroz mašinicu za meso da biste dobili rezance.Ukrasite šlagom.

ROLAT SA KESTENOM

Sastojci za koru:

-3 kašičice brašna,

-3 jaja,

-4 kašičice šećera,

-1/2 praška za pecivo,

-2 kašičice kakaa,

-1 kašičica meda.

Sastojci za fil:

-250 gr kesten pirea,

-100 gr maslaca,

-1 kašičica ruma,

-1dl slatke pavlake za šlag,

-1-2 kašičice šećera u prahu,

-1 kašičica namaza od lešnika,

-Natopiti biskvit u malo mleka, čokolade u prahu, rumu i šećera.

Čokoladna glazura:

-70 gr čokolade,

-1-2 kašičice ulja.

Kako se pravi? Kako biste napravili koru, izmiksirajte zajedno jaja sa šećerom dok ne pobele. Dodajte brašno i kakao, ponovo izmiksajte pa dodajte med. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Rernu prethodno zagrejte na 180 C i stavite smesu u kalup pa pecite oko 15-ak minuta.

Ohladite kore i presecite ga na pola. Kako biste dobili fil, izmutite kesten pire s omekšalim maslacem i šećerom. Dodajte pavlaku za šlag i rum i sve izmiksajte. Kore natopite s toplim mlekom, čokoladom u prahu, šećerom i rumom.

Na polovinu kora stavite pola fila, a u drugu polovinu stavite namaz od lešnika. Dobro izmešajte pa namažite preko prvog premaza. Staviti drugi deo kore i premažite ceo rolat. Čokoladu otopite pa prelijte preko rolata i stavite u frižider da se hladi.

Ppiše: Kurir Stil, prenosi: Prva.

error: Sadržaj je zaštićen !!