PET JEFTINIH namirnica koje jačaju IMUNITET: “Zaštitite organizam ove JESENI od virusa i prehlada uz pomoć PRIRODE”…

Dolazi nam vreme sezonskih prehlada i virusnih infekcija – a evo kojih pet jeftinih namirnica treba da se nađu na vašoj trpezi kako biste ojačali imunitet i zaštitili svoj organizam.

S dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, postajemo podložniji prehladama i virusima. Da biste to sprečili, morate da ojačate imunitet, a to je najlakše učiniti raznovrsnom ishranom.

Ipak – pojedine namirnice su posebno moćne, jer predstavjaju pravu riznicu važnih nutrijenata. Evo koji pet jefitninih namirnica jačaju imunitet i štite organizam:

-Jogurt i kefir: Bakterije iz mlečne kiseline poboljšavaju varenje i pomažu telu da aktivnije apsorbuje hranljive materije. Probiotici koje sadrže fermentisani mlečni proizvodi poboljšavaju mikrofloru i jačaju imunitet.

-Kiseli kupus: Kupus sadrži znatnu količinu minerala, uključujući kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i gvožđe, kao i vitamine, među kojima najviše ima vitamina C.

Zahvaljujući bakterijama mlečne kiseline koje nastaju tokom fermentacije, kiseli kupus doprinosi balansu crevne flore što je veoma važno za jačanje imuniteta.

-Đumbir: Ovaj koren sadrži puno vitamina C i vitamina B, a zahvaljujući gingerolu, uništava gljivice, viruse i mnoge patogene organizme i upale.

-Kivi: Ovo voće je među najbogatijim kada je količina vitamina C u pitanju. Zahvaljujući ovom vitaminu, proizvode se fagociti – posebne ćelije koje uništavaju mikroorganizme koji ulaze u krvotok. Takođe, vitamin C je snažan antioksidans koji smanjuje oksidativni stres.

-Beli luk: Beli luk sadrži prirodni antibiotik – alicin, koji uništava štetne mikroorganizme. On počinje da se proizvodi u belom luku nakon mehaničkog oštećenja, stoga je dobro prvo ga iseći ili izgnječiti – ostaviti da stoji desetak minuta pa tek onda jesti.

Sensa

error: Sadržaj je zaštićen !!