PAULO COLEHO: “Kako razlikovati SIROMAŠNU osobu od BOGATE”…

Kada smo se moj muž i ja tek vjenčali nismo još uvijek bili kupili stan – pa smo prvih nekoliko godina braka živjeli u iznajmljenom stanu.

Gospođa koja nam je iznajmljivala stan imala je možda šezdesetak godina, bila je jako prijatna i ljubazna žena. Od početka smo imale lijepi komunikaciju – pa je često znala prihvatiti moj poziv na kafu uz koju smo jako lijepo ćaskale.

Jedne prilike mi je ispričala kako ona i njen suprug imaju još 3 stana koja iznajmljuju skoro u samom centru grada. Ta mi informacija nikako nije bila jasna.

Njih dvoje su imali jako lijepa primanja od iznajmljivanja tih stanova, jer znamo koliko su stanarine danas visoke, ali ona sama nije izgledala kao neko ko ima novca.

Izgledala je kao prosječna starica za koju nikada ne biste rekli da skoro pa leži na parama. Ponekad mi se činilo da se ona i njen suprug namjerno pretvaraju da su siromašni kako bi izbjegli zavist komšija i kako ne bi privlačili pažnju na sebe.

Možda ona i njen muž nisu sami zaradili novac i kupili te stanove – možda su ih naslijedili od nekih svojih rođaka koji nisu imali druge potomke.

Imam jednog poznanika koji radi u banci i često priča kako mu dolaze kojekakvi biznismeni u skupim odijelima i u suzama obećavaju kako neće dozvoliti da sljedeći mjesec ponovo zakasne sa uplatom – a tamo neka starica u slamnatom šeširu ima nekoliko desetina hiljada ušteđenog novca.

Poznati brazilski pisac Paolo Coelho je u jednoj jedinoj rečenici na genijalan način objasnio kako razlikovati siromašnu osobu od bogate. “Bogati ljudi ne rasipaju novac – samo siromašni se tako ponašaju.”

Bogata osoba nije ona koja ima mnogo novca već ona koja ga ima dovoljno. Bogata osoba se ne dokazuje i ne rasipa svoje bogatstvo. Ona umjereno troši svoj novac jer zna kako ga je zaradila.

Samo osoba koja je siromašna u duši želi da se dokazuje i pokazuje da je bogata. Oni to uglavnom rade iz razloga što žele biti prihvaćeni u društvu.

infopult

error: Sadržaj je zaštićen !!