OVO je najskuplje voće na SVIJETU…

Platiti hiljade i hiljade evra za jedan ili dva ploda nekog voća svima nama je skoro pa nezamislivo. Ali, to ne znači da ne postoje takvi primerci.

Naravno, ako se uloži veliku trud i briga o nekom plodu, to treba i da se naplati. Ali, da li je to uvek realno? Upravo zato, donosimo vam spisak najskupljeg voća na sveti, pa procenite koliko to sve vredi.

Densuke lubenica: Densuke lubenica je tipična za Japan i košta najmanje 210 evra po lubenici. Ovu lubenicu odlikuje tamna boja kore, intenzivna aroma, ukus i sočnost, gaji isključivo na ostrvu Hokaido, a tokom jedne godine se proizvede samo 100 plodova.

Cena ove lubenice 2008. godine na jednoj aukciji je dostigla 5.145 evra što je u stvari čini najskupljom lubenicom na planeti zemlji.

Jubari king dinja: Jubari king dinja je još jedna sorta voća koja se gaji samo u Japanu. Na jednoj aukciji, par komada ovih dinja je prodato za 18.979 evra.

U proizvodnji se ulaže veliki trud i pažnja do te mere da farmeri nose rukavice pri tehničkim radnjama kako ne bi, ni slučajno, ostali tragovi na plodovima.

Roman rubi grožđe: Roman rubi je najskuplja sorta grožđa na svetu, cenjena je zbog sadržaja šećera i niskog sadržaja kiselina.

U Japanu vlasnici hotela plaćaju 1506 evra za pakovanje koje sadrži oko 25 bobica, dok je na aukciji za istu količinu cena je dostigla 11877 evra, što je u proseku 475 evra za svaku bobicu

Senbikija kraljica jagoda: Najskuplja jagoda na svetu poreklom je iz Japana košta 72 evra po pakovanju od dvanaest plodova, a čak i po ovoj ceni prodavci dnevno prodaju bar 50 pakovanja.

Engleski ananas: Evropski kontinent baš i nema povoljne uslove za gajenje ananasa, ali u Engleskoj farmeri su, uz dosta truda, uspeli da organizuju proizvodnju.

Ananas proizveden u Kornvolu obično se ne prodaje mada se procenjuje na 1 266, mada, u jednom trenutku na aukciji plod ananasa je prodat za 13.496 evra.

krstarica.

error: Sadržaj je zaštićen !!