“OVI dodaci jelima imaju najgori uticaj na šećer u KRVI” – PRIPAZITE…

Stres, nedostatak sna i ishrana su glavni faktori rizika za povećanje nivoa šećera u krvi.

Neke dodatke jelima bi naročito trebalo da izbegavate kako biste sprečili ovaj zdravstveni problem. Kao i većina prehrambenih proizvoda, naizgled obični začini mogu sadržati veliku količinu šećera. Iz tog razloga je važno uvek pročitati sastav.

Ukoliko vidite da se u proizvodu nalaze sirup, dekstroza ili melasa, nemojte ga kupovati – rekla je nutricionistkinja Laura Burak za magazin “Eat This, Not That”. Dakle, dodatke jelima koje bi trebalo da izbegavate su:

Kečap: Većina kečapa na tržištu sadrži dodatni šećer, obično u obliku kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze – objasnila je Burak. Poznato je da konzumiranje kukuruznog sirupa dovodi do gojaznosti – otpornosti na insulin i dijabetesa.

-Dakle, pripazite na izvore šećera i obavezno proverite koliko grama šećera je u kečapu koji planirate da kupite – dodala je.

Senf: Obratite pažnju jer proizvođači često stavljaju šećer u senf kako bi poboljšali njegov ukus. U poslednje vreme senf sa medom postaje sve popularniji, ali ni on nije naročito dobar za zdravlje.

-Može vam se učiniti da je senf s medom zdraviji, ali je to daleko od istine. Med je samo ‘izgovor’ za dodavanje još veće količine šećera u proizvod – ispričala je.

Prelivi za salatu: Sve vrste preliva za salatu koje možete pronaći u supermarketima su nezdrave jer umanjuju nutritivnu vrednost zdravog obroka. Nutricionistkinja smatra da je najbolja opcija da sami napravite preliv jer ćete samo tako biti sigurni da nema velike količine šećera.

Terijaki sos: Pored šećera, ovaj sos sadrži i aditive poput kukuruznog skroba i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, koji, naravno, negativno utiču na nivo šećera u krvi.

Piše: 24sedam, prenosi: Prva.

error: Sadržaj je zaštićen !!