“OVAJ horoskopski znak bježi od braka glavom bez OBZIRA” – nikad ne biste pogodili o kom znaku je RIJEČ…

Jedan znak posebno se užasava braka. Reč je o Strelcu. Optimisti i večiti dečaci vide svet kao zabavan i žele stalne avanture i izazove.

Oni vole slobodu, putovanja i svoju nezavisnost i nisu baš spremni na kompromise koje zajednički život podrazumeva. Oni su nežni i pažljivi partneri, a da biste ih osvojili trebate ići polako i taktično. Potrudite se, pa možda vam i uspe.

AKO želite sretan brak, trebate da prihvatite 5 teških ISTINA:

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak potrebna samo ljubav je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja.

Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik. Kako ne bi došlo do razočaranja, prema bračnoj savetnici Lauri Mioli pre braka se treba suočiti s pet istinitih tvrdnji.

-Brak je ugovor: Brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obvezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Istorijski i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera.

Imovina žene prenosila se na muškarca i žena je postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je nevesta tradicionalno uzimala prezime mladoženje.

–Sve te stare običaje mnogi znaju i smatraju da to danas nije relevantno, ali bolje je pitanje zašto su te tradicije i danas prisutne na proslavama venčanja – tvrdi Laura.

-Brak ima tamnu istoriju: Od barbika s “idealnim” proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se verovanja da su naša tela vrednija od uma – kaže terapeutkinja i dodaje da je zbog toga ženama važno što drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke obezvređuju njihovo postojanje.

Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voleti, oženiti i zaštititi.

–To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plate, mišljenje da žena više treba da obavlja kućne poslove od muškarca i slično – kaže.

-Za brak je potrebno puno više od ljubavi: Ideja da je za dobar i dugotrajan brak sve što trebate ljubav, je zamka.

U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga nema, ne možete pronaći zajednički jezik i postići zajedničke ciljeve.

Ljubav je važna, ali pravi recept za uspešan brak je predanost, uvažavanje, poverenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrednosti trebaju da poštuju, jednako i svaki dan.

–Naraštajima koji dolaze treba prestati prodavati mit da je ljubav istinska osnova braka – kaže.

-U braku ne postoji pola-pola: Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima i da mogu da imaju sve: decu, dom, porodicu i karijeru. Nažalost, svet još uvek ne funkcioniše tako – kaže Laura.

Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju decu, odgajaju ih i da vode brigu o kućnim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, ali to se najčešće ne događa.

-Doslednost u obećanjima važnija je do braka: Odnosi dobro funkcionišu ako su prisutne zajedničke vrednosti i predanost.

Ono što su si supružnici obećali pre stupanja u brak, treba svaki dan da ispunjavaju. Posvećenost bračnom partneru je istinska demonstracija ljubavi. I nažalost, često izostaje.

Piše: YourTango, Index.

error: Sadržaj je zaštićen !!