Na prazničnoj trpezi se u prošlosti obavezno nalazilo i dobro jagnjeće pečenje.
Iako je ta tradicija danas manje zastupljena, “obožavaoci” ovog specijaliteta obavezno ga i dalje pripremaju za Božić, a najbolja jagnjetina je, kažu – ona pripremljena ispod sača.
Ali retko ko je u mogućnosti da je tako pripremi, pa su iskusni domaćini podelili recept za jagnjetu iz rerne koja će biti podjednako slasna, mekana i ukusna kao i ona pod sačem.
Sastojci: 4 kg jagnjetine (najbolje od plećke), 1,5 kg krompira, 3 kašike soli, 1 kašika bibera, 4 čena belog luka, 1 kašika ruzmarina, 3 lista lovora, 2 l mleka, 100 ml maslinovog ulja.
Priprema: Maslinovo ulje, iseckani beli luk, peršun, ruzmarin, biber i lovor izmešajte. Jagnjetinu dobro operite, pa prosušite komad ili komade kuhinjskim ubrusom. Usolite meso, pa ga zalijte marinadom od maslinovog ulja i dobro utrljajte.
Ostavite tako da stoji dva sata. U veliku šerpu stavite meso i prelijte mlekom da ogrezne, stavite na vatru i kada mleko provri, smanjite temperaturu i poklopljeno meso kuvajte oko sat vremena – vodeći računa da ne pokipi.
Posle tog vremena meso izvadite iz mleka, dublji pleh dobro podmažite mašću i poređajte oljušteni krompir isečen na polovine, pa jagnjetinu stavite odozgo i sve prelijte polovinom mleka u kome se meso kuvalo. Pecite jagnjetinu oko dva sata na 180 stepeni.
Piše: alo.rs, prenosi: krstarica.
Komentari
Ostavite komentar