NAMIRNICE koje su jako loše za ZDRAVLJE KOŽE: Izazivaju akne, ekcem, zapušene pore…

Nesumnjivo, najbolja stvar koju možete da uradite da zaštitite svoju kožu je da se svaki dan namažete kremom za sunčanje. Ali ono što unosite u svoje telo putem ishrane podjednako je važno za održavanje zdrave kože.

“Prava ishrana može pomoći da našoj koži damo takozvane “gradivne blokove” koji su joj potrebni za optimalno funkcionisanje” – kaže dr Džošua Zajkner, šef kozmetičkih i kliničkih dermatoloških istraživanja u bolnici Mont Sinai.

“Ali pogrešna ishrana može zapravo da podstakne upalne procese i doprinese prevremenom starenju.”

U nastavku saznajte kako vaš dnevni plan ishrane utiče na najveći organ vašeg tela i koju hranu treba ograničiti za besprekoran, zdravi ten.

Kako vaša ishrana utiče na vašu kožu: Vrsta hrane koju stavljate na tanjir može podstaći – ili narušiti – zdravlje vaše kože.

Evo zašto – “Komponente u hrani imaju sposobnost da ‘uključe’ ili ‘isključe’ određene ekspresije gena” – kažu dr Kristina Mandolfo i dr Meg Hagar.

“Ovde govorimo o genetskim predispozicijama koje čine ljude sklonijim stvarima kao što su akne, ekcem ili psorijaza (tj. upala na koži)” – kažu Mandolfo i Hagar.

A jedenje prerađenih ugljenih hidrata, rafinisanih šećera i zasićenih masti može podstaći te zapaljenske procese – kažu doktorke.

Vremenom će ishrana bogata šećerom i nezdravim mastima takođe negativno uticati na vaša creva, koja imaju direktnu vezu sa kožom preko ose creva-koža (dvosmerna linija komunikacije između ćelija u crevima i ćelija na površini naše kože) – objašnjavaju Mandolfo i Hagar.

“Istraživanja nam pokazuju da ako postoji zapaljenje u crevima (izazvano neravnotežom u bakterijama), to šalje signal imunim ćelijama u koži i izaziva ih da reaguju na upalni način, što dovodi do stvari kao što su crvenilo, otok, začepljene pore ili čak suvoća (sve se ispoljava kroz akne, ekcem i psorijazu)” – kažu Mandolfo i Hagar.

U nastavku pročitajte koje namirnice treba svesti na minimum – ako želite zdravu kožu:

Slatkiši: Povremeno jedenje slatkiša neće izazvati velike probleme. Ali ako jedete velike količine slatkiša, ova navika može da sabotira zdravlje vaše kože.

To je zato što jedenje slatkiša povećava nivoe šećera u krvi. A kada se to dogodi, vaše telo oslobađa više hormona IGF-1 koji aktivira lojne žlezde – kaže dr Zeichner. Stvar je u tome da ako vaše lojne žlezde preteraju, vi ste skloniji dobijanju bubuljica.

Mleko: “Mleko i mlečni proizvodi takođe stimulišu oslobađanje hormona IGF-1” – kažu Mandolfo i Hagar. Ovo bi moglo objasniti zašto mlečni proizvodi pogoršavaju akne kod nekih ljudi.

“Još uvek nismo sasvim sigurni zašto to ne utiče na sve ljude na isti način, ali istraživanja u ovom trenutku zaključuju da su specifični mlečni proizvodi veći okidači za akne (kao što je obrano mleko u odnosu na običan jogurt, na primer) od drugih” – rekle su.

Dakle, “kravlje mleko, posebno obrano mleko, povezano je sa pojavom akni”, kaže dr Zeichner. Ali mehanizam uzročnosti je još uvek predmet rasprave. Nejasno je da li je to zbog hormona koji se prenose u mleko od krave tokom laktacije ili je to zbog visokog nivoa šećera u obranom mleku.

Pored toga, mnogi ljudi imaju blage alergije i osetljivost na mleko i mlečne proizvode, kažu Mandolfo i Hagar. A to može da zakomplikuje stanje kože kao što su ekcem i psorijaza.

Crveno meso: Iako je crveno meso odličan izvor proteina i gvožđa, ono takođe ima tendenciju da ima mnogo zasićenih masti, kaže dr Zajkner. Ne samo da jedenje previše zasićenih masti može doprineti visokom holesterolu, već može i da pogorša stanje vaše kože.

To je zato što se smatra da “visoke količine zasićenih masti povećavaju proizvodnju IGF-1 i stoga podstiču upalu”, kažu Mandolfo i Hagar. A, kao što znamo, zapaljenje izaziva probleme sa kožom kao što su akne, ekcem i psorijaza.

Zašećerene žitarice: Dok se žitarice, konkretno ovsene kaše, često prodaju kao “zdrava” hrana, mnoge sadrže jednaku količinu šećera po porciji kao i čokoladica.

Višak šećera može izazvati sklonost aknama i učiniti da vasa koža izgleda starije. „Postoje istraživanja koja potvrđuju da konzumiranje previše šećera može poremetiti ravnotežu kolagena u telu“, kažu Mandolfo i Hagar.

Evo zašto je to važno: “Kolagen — protein koji se nalazi u koži i vezivnom tkivu — odgovoran je za snagu i elastičnost kože” – kažu Mandolfo i Hagar To znači da kada je kolagen ugrožen zbog previše šećera, vaša koža će postati manje elastična.

Mesne prerađevine: Pored visokog sadržaja zasićenih masti, prerađeno meso je takođe bogato solju. “Slana hrana može da podstakne dehidraciju, što može da isuši i vašu kožu” – kažu Mandolfo i Hagar.

“A kada vaša koža postane suva, telo proizvodi više ulja da bi je prirodno hidriralo, što može još više pogoršati kožu sklonu aknama” – kažu one.

Visok nivo soli takođe može dovesti do nadimanja i zadržavanja tečnosti, što može doprineti nadutosti ispod očiju – kaže dr Zajkner.

Što je još gore, prerađeno meso sadrži jedinjenja koja se zovu nitriti, a koja su povezana sa razvojem određenih karcinoma – kaže dr Zajkner.

Slatka pića: Šećer koji sabotira zdravlje vaše kože ne vreba samo u vašoj hrani već I u vašim pićima (gaziranim i negaziranim sokovima i energetskim pićima). Ovi slatki napici ne samo da proizvode domino efekat koji aktivira lojne žlezde i pogoršava akne, već mogu i da ostare kožu.

Evo zašto: Kada su nivoi šećera u krvi visoki, molekuli šećera se vezuju za vlakna kolagena u procesu poznatom kao glikacija, kaže dr Zajkner. „Ovo očvršćava kolagen, uzrokujući njegovo lomljenje i na kraju dovodi do preranog boranja kože“ – objašnjava on.

Da ne spominjemo, često pijuckanje zaslađenih pića takođe je povezano sa debljanjem, gojaznošću, dijabetesom tipa 2, srčanim oboljenjima, bolestima bubrega, nealkoholnom bolešću jetre, karijesom i kamencem na zubima i jednom vrstom artritisa.

Rafinisana ulja: Kuvanje sa uljima kao što su kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, susamovo ulje, sojino ulje ili suncokretovo ulje – koja se smatraju rafinisanim uljima – moglo bi da uništi vašu kožu.

To je zato što su rafinisana ulja bogata omega-6 masnim kiselinama, koje mogu izazvati upale u telu (uključujući i kožu), kažu Mandolfo i Hagar. Studija iz septembra 2018. otkrila je vezu između ulja bogatih omega-6 i hronične upale niskog stepena.

Osim toga, rafinisana ulja nemaju mnogo antioksidanata koji su dobri za kožu, a koji se uklanjaju u procesu prečišćavanja ulja – kaže dr Zajkhner.

Dezerti i peciva: Dezerti i peciva imaju isti efekat na povećanje šećera u krvi kao i slatkiši i zaslađena pića.

„Kada šećer u krvi skoči, to izaziva niz događaja koji na kraju dovode do pokretanja lojnih žlezda u koži da proizvode više ulja“, kažu Mandolfo i Hagar. “Ovo je jedan od razloga zašto su ove namirnice vrlo čest okidač za akne.”

Pržena hrana: Iako je sve što je prženo u dubokom ulju predivnog ukusa, pržena hrana nije prijatelj vaše kože.

Pržena hrana se često prži u rafinisanim uljima (poput biljnih ulja ili ulja od različitih semenki), što znači da sadrže inflamatorne omega-6 masne kiseline – kažu Mandolfo i Hagar.

A visok sadržaj zasićenih masti u ovoj hrani povezan je sa zdravstvenim problemima uključujući visok holesterol, gojaznost, bolest koronarnih arterija i metabolički sindrom (koji je povezan sa psorijazom) – kaže dr Zajkner.

Voćni jogurt: Dok običan jogurt nije u velikoj meri povezan sa pojavom akni, aromatizovane vrste mogu da izazovu zapaljenja na koži.

„Voćni jogurti obično sadrži šećere i zaslađivače koji povećavaju nivo šećera u krvi“ – kažu Mandolfo i Hagar. A kada nivo glukoze u krvi dostigne visok nivo, vaše telo će osloboditi više IGF-1, što stimuliše vaše masne žlezde.

Beli hleb: Beli hleb se smatra rafinisanim ugljenim hidratom. To znači da se brzo razgrađuje, vari i apsorbuje, što dovodi do skoka šećera u krvi – kažu Mandolfo i Hagar.

Ovi povišeni nivoi šećera u krvi izazivaju pojavu akni i doprinose glikaciji kolagena, što je proces koji uzrokuje da vlakna kolagena očvrsnu i pucaju – kaže dr Zajkner.

Alkohol: Alkohol može poremetiti zdravlje vaše kože na nekoliko načina. Prvo, vaše telo alkohol tumači kao toksin. “On imitira upalu u telu i stoga može izazvati inflamatorni odgovor na koži” – kažu Mandolfo i Hagar.

Još gore, mnogi ljudi mešaju alkohol sa sokovima ili energetskim pićima. Ovi zaslađeni miksevi povećavaju nivo šećera u krvi i povećavaju proizvodnju IGF-1 u vašem telu, što kasnije stimuliše vaše lojne žlezde. Povrh svega – “alkohol dehidrira i pokazalo se da smanjuje nivo antioksidansa u koži” – kaže dr Zajkner.

Beli pirinač: Slično belom hlebu, beli pirinač je rafinisano zrno i ima visok glikemijski indeks (drugim rečima, može izazvati nagli porast šećera u krvi).

I opet, ovaj skok šećera u krvi pokreće niz događaja koji na kraju aktiviraju vaše masne žlezde koje proizvode akne. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom, poput belog pirinča, takođe je povezana sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Izvor: LiveStrong.com

error: Sadržaj je zaštićen !!