“NAJGORA mjera za sipanje omekšivača je ČEP” – Evo koliko tačno treba da stavite da veš uvijek lijepo miriše – VIDEO…

Stavite prljavu odeću u mašinu, pomoću linija sa strane čepa deterdženta odredite koliko je potrebno za tu količinu veša i sipate ga, zar ne?

Pogrešno! Postoji nekoliko grešaka koje se mogu izbeći kada je pranje veša u pitanju, a korišćenje previše omekšivača je najuobičajenija greška.

Naime, ako niste znali, čak i korišćenje najniže mere koja je urezana na bočnoj strani čepa omekšivača verovatno znači da ga koristite previše! Što manje deterdženta – to bolje! A evo zašto bi ga trebalo koristiti što manje.

Koliko omekšivača zapravo treba da koristimo: Ako se pitate koliko deterdženta upotrebiti, nemojte se orijentisati po linijama na čepu. Umesto toga, uzmite kašiku!

Na TikTok profilu @wirecutter razbijen je mit da će odeća izgledati čistije ako koristimo što više omekšivača. Na 3,5 kilograma veša ide jedna velika kašika omekšivača – što znači da na uobičajene mašine za veš kapaciteta 7 kilograma idu dve kašike, piše Miss7.

Kako da znate da li koristite previše omekšivača za veš: Prema raznim stručnjacima za pranje veša, uključujući Mary Gagliardi, zvanu dr. Laundry, naučnicu u The Clorox Company, previše deterdženta može rezultirati uništenjem odeće, pa čak može izazvati kvar na veš mašini.

Prvi znak da koristite previše omekšivača pojaviće se na odeći. Čvrsta i tvrda odeća – umesto očekivanih mekanih i svežih rezultata – znači da je u mašini tokom ciklusa pranja bilo previše omekšivača.

To takođe zadržava ostatke omekšivača na odeći, budući da stalno prisutna pena sprečava da se predmeti u mašini trljaju jedan o drugi kako bi efikasno isprali sapun.

@wirecutter Here’s why less is more when it comes to detergent. #laundry #cleantok #clean #learnontiktok #fypシ #science #savemoney ♬ Darling – Trees and Lucy

Piše: Espreso, prenosi: Krstarica.

error: Sadržaj je zaštićen !!