NAJČUDNIJA vjerovanja našeg naroda koja i dan danas VAŽE – Vezana su za skoro svaki segment ŽIVOTA…

Jedno od takvih neobičnih vjerovanja je da ćete biti bogati ako pojedete sva mrvice sa stola. Takođe, svim djevojkama se daje da jedu okrajak hljeba, jer se vjeruje da će to doprinjeti da ih svekrva voli.

Desiće vam se neka nesreća – ako vam crna mačka pređe put, ali ako vidite odžačara – to je sreća.

Još jedno od neobičnih pravila koja se primijenjuju za vrijeme jela je da nikako ne treba pjevati, jer taj ko to radi za vreme jela, oženiće se ludom djevojkom ili, ako je žensko u pitanju, udaće se za ludog čovjeka.

Takođe, nikako se ne smije neumiven nekome javiti ujutro. Ako se to, ipak, učini, treba da se kaže: Dobro jutro, nisam se umio ili umila.

Ako djevojka, koja sprema neku hranu, zagrebe malo po šerpi u kojoj je mutila kolače, vjeruje se da će joj na svadbi padati kiša.

Ako se desi da se ruke, pri rukovanju četiri osobe, “ukrste”, vjeruje se da će među njima izbiti neka svađa.

Svađa se naslućuje i ako nekome poklonite upaljač. A da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smijete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mijesto na kome se “ukrštaju” ovaj i onaj svijet.

Voda se najčešće prosipa za nekim ko je krenuo da obavi neki važan i težak posao, da bi mu tada sve išlo lagano kao što voda protiče.

Mnoga vjerovanja su vezana i za crveno slovo u crkvenom kalendaru. Naime, tada se ne sme ništa raditi, jer će vas zadesiti kazna od tog sveca, čije je ime zabilježeno crvenim slovom.

Alo/Espreso

error: Sadržaj je zaštićen !!