“NA PRAZAN stomak ujutru najbolje je popiti ova dva NAPITKA” – Em nas odmah razbuđuju, em utiču na cirkulaciju…

Kako se najbolje pripremiti za novi dan koji je pred nama i razbuditi se?

Da li nam je dovoljna samo kafa ili nešto drugo – objašnjava dr Vojislav Perišić. Prva stvar koju posle buđenja treba da uradimo je da poboljšamo cirkulaciju, pre svega mikrocirkulaciju u srcu i mozgu, naglašava profesor Perišić.

-“Prvo što posle buđenja treba da uradimo je da popijemo 200 mililitara soka ili vode. Tečnost unosimo kako bismo povećali cirkulacijski volumen, poboljšali cirkulaciju u srcu i mozgu, čime će automatski dotok kiseonika i šećera biti bolji“, dodaje gastroenterolog.

Najbolje bi bilo da dan započnemo niskomineralnom vodom sa dosta magnezijuma jer magnezijum poboljšava mikrocirkulaciju i opušta spazme krvnih sudova – preporučuje dr Perišić.

Ako uzimamo sok od pomarandže, najbolje je da bude sa pulpom, mada je mnogo bolje da pojedemo celu pomorandžu, nego da cedimo sok, pre svega zbog celuloze i sprečavanja opstipacije.

Što se tiče kafe, dr Perišić naglašava da je kofein glavni antioksidans. Unosimo dosta hemikalija, takozvanih ksenobiotika, u organizam. Da bismo ih izbacili, oni moraju da budu obrađeni u jetri, a za to su zasluženi antioksidansi. Zvanične preporuke su do tri šoljice kafe dnevno.

Piše: Mondo/RTS…

error: Sadržaj je zaštićen !!