MANIPULATOR vas kritikuje tako da ga želite JOŠ VIŠE: Sedam taktika kojima se služi da UPRAVLJA vama…

Što je manipulator vještiji u svojim taktikama to lakše zna dobiti šta želi od drugih.

Ono što je najveća prepreka u tome da ih razotkrijete jeste to što su obično veoma šarmantni i dragi. Ako želite da ih naučite prepoznati morate dobro čitati između redova. Ovo su najčešće taktike kojima se služe.

Mijenjaju temu po potrebi: Kada se vodi razgovor o nečemu što nikako nije u njegovom interesu oni će bez ustručavanja promijeniti temu. Ili kada pričate o nekim temama koje mu mogu naštetiti on će se potruditi da se takve teme završe što prije.

Optužuju druge za svoje greške: To je njihov izduvni ventil i to je način da se operu u vlastitim očima.

Vrijeđaju kroz humor: Loši i manipulativni ljudi uživaju u tome da drugima pokvare raspoloženje ili dan. Ali oni to čine na domišljene načine. Čine na taj način da kroz šale i između redova pošalju direktnu uvredu koju će osjetiti samo onaj kome je upućena.

Izvrću činjenice: Čak i kada je sagovornik u potpunosti svjestan nekog događaja iz prošlosti manipulatori će pronaći način da ga ubijede da se desilo nešto što nije. Oni uspješno dodaju nove činjenice, izvrću i mijenjaju postojeće, shodno tome šta im ide u korist.

Testiraju granice: Oni će vas uvijek stavljati u kušnju. Testiraće koliko ste spremni toga prihvatiti i moralno i etički. Idu sve do granice koja budi ljutnju ili tugu u vama i vješto se tu zaustavljaju.

Pokušavaju sprovesti kontrolu nad svim i svačim: Manipulatori žele imati kontrolu nad svime. Često će vam bez ustručavanja nametati svoja mišljenja i ideje. Oni misle da sve znaju najbolje i da sve treba biti po njihovom. Ovo je jako toksična navika koja bi se trebala staviti pod kontrolu što prije jer često dovodi do nervnih slomova.

Promjene raspoloženja i stavova: Jedan dan su super dragi prema vama, ali drugi dan su totalno hladni. Zašto to rade? Zato što se ponašaju shodno svojim potrebama. Kad ih ne zanimate i kada nemaju nikakve koristi od vas onda vas i ne trebaju.

Izvor: pult24

error: Sadržaj je zaštićen !!