LJEKAR se nije kupao 5 godina i evo šta je ZAKLJUČIO – VIDEO…

Džejms Hamblin iznenadio je svet kada je objavio da se nije tuširao 5 godina.

Doktor i predavač na Jejlu za svoju knjigu “Clean: The New Science of Skin” odlučio je da sprovede eksperiment sa samim sobom. Naime, Hamblin se tokom pisanja knjige odlučio da se fokusira na naš najveći organ – kožu.

[wpna_ad placement_id=”473997496694387_473997526694384”]

Tokom eksperimenta i istraživanja došao je do nekoliko važnih lekcija. Prvo, kaže da opsednutost sapunom može uzrokovati alergije.

-“Ceo taj put istraživanja i učenja u mojoj knjizi o mikrobiomu kože i istoriji verovanja o higijeni i čistoći stvarno me je naterao da promenim svoje navike” – kaže doktor.

Po njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promeniti ako se osoba istušira. On veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, primera radi u probavnom sistemu.

-“Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crevima nije najbolja stvar koju možete da učinite” – ističe.

Iako ne koristi šampon ni gel za tuširanje, Hamblin pere ruke sapunom. Osim toga, održava određene navike – a voda je i dalje njihov važan deo.

-“Još uvek ponekad ovlažim kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu” – zaključio je.

Izvor: index.hr, prenosi: prva.rs.

error: Sadržaj je zaštićen !!