“KOLAČ bez kojeg nijedno slavlje u Jugoslaviji nije moglo da PROĐE”; Vole ga sve generacije, a pravi se nikad LAKŠE – recept

Kolač sa orasima i čokoladom bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Ima li bolje kombinacije od oraha i čokolade?

Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom.

U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući. Sastojci:

Za testo: 200 g mlevenih oraha, 3 jajeta, 80 g šećera, 250 ml mleka, 100 ml ulja, 300 g brašna, 1 kesica vanilin šećera, 1 kesica praška za pecivo.

Za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 10 kašika šećera, 6 kašika vode.

Priprema: Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijete mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.

Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu.

Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte – a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.

Izvor: Stil

error: Sadržaj je zaštićen !!