KOJI vitamin smanjuje rizik od DEMENCIJE – naučno DOKAZANO: “Važan je za cijeli organizam, ali je sjajan i po zdravlje MOZGA”…

Naučnici ističu da ovaj vitamin povoljno utiče na pamćenje i smanjuje rizik od demencije – mnogi ga uzimaju za imunitet, ali deluje i na zdravlje mozga! Znamo da vitamin D igra ključnu ulogu u podizanju raspoloženja i ublažavanju simptoma depresije.

Naučnici su odlučili da istraže ovu očiglednu vezu vitamina D sa nervnim sistemom – sa posebnim naglaskom na to kako vitamin D utiče na kognitivne funkcije.

U novoj studiji koju su objavili “Alzheimer's & Dementia”, naučnici sa Univerziteta Raš i Univerziteta Tafts prvi su uporedili faktore kognitivnogpada sa koncentracijom vitamina D, ne samo u krvi već i u mozgu.

Studija je pokazala da vitamin D u mozgu zapravo podržava kognitivnozdravlje. Oni koji su imali veću koncentraciju vitamina D u mozgu imali su bolje pamćenje i brže opažali okolinu.

Takođe, učesnici sa višom koncentracijom imali su 25% do 33% manje šanse za razvoj demencije ili blagog kognitivnog oštećenja.

Izvor: Sensa.story.hr.

error: Sadržaj je zaštićen !!