KAKVU korist ima naš organizam od MORSKE SOLI…

Morska so u vazduhu i vodi sadrži čak 32 hemijska jedinjenja koja su veoma važna za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Postoji mnogo lekovitih svojstva morske soli – a za nas su najvažniji sledećih 5:

PREČIŠĆAVA KRV I POVEĆAVA NIVO HEMOGLOBINA: Joni soli u moru prodiru kroz našu kožu i ulaze u krv, što podstiče proizvodnju krvnih zrnaca i povećava nivo hemoglobina, metalproteina odgovornog za prenos kiseonika u ćelije organizma.

JAČA NERVNI SISTEM: Morska so sadrži male količine broma koji umiruje i magnezijuma koji podstiče eliminaciju viška vode.

Dejstvo ova dva elementa smanjuje rizik dobijanja glavobolje. Morska so pozitivno utiče i na receptore u koži i ona ostaje u sloju epidermisa tri do četiri sedmice nakon ulaska u more.

URAVNOTEŽUJE FUNKCIONISANJE ENDOKRINIH ŽLEZDA: Morska so sadrži mnoge lekovite makro i mikro elemente (jod, kalcijum, kalijum, magnezijum, sumpor), minerale i katalizatore koji ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju funkcionisanje endokrinog sistema.

Osim toga – morska so sadrži i mnoge biološke stimulatore koji aktiviraju funkcionisanje žlezda kroz unutrašnju sekreciju i stimulativno deluju na celi organizam.

PROMOVIŠE RAZVOJ MENTALNIH SPOSOBNOSTI: Morska voda sadrži jod koji je važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde i za sintezu hormona koji podstiče intelektualni razvoj i jača mentalne sposobnosti.

Deca koja nemaju dovoljno ovog važnog hormona u organizmu mogu da zaostaju u psihofizičkom razvoju.

ŠTITI OD PREHLADE I BRONHIJALNE ASTME: Jedan mililitar morske vode sadrži hiljadu čestica morske soli.

Tokom jednog dana provedenog na moru, dete udahne oko 10 milijardi ovih čestica, koje imaju lekovito dejstvo na disajne puteve, bronhije i pluća. Morska so snabdeva telo selenom, hemijskim elementom ključnim za funkcionisanje štitne žlezde i održavanje imuniteta.

Prenosi: tuzlanski.ba, prva.rs

error: Sadržaj je zaštićen !!