“KAKO se prave savršene PALAČINKE” – Jednostavnije ne može, Bake otkrivaju tajne savršenih palačinaka…

Kada pomislim na detinjstvo, prvo mi na pamet padne moja baka. Njeno beskrajno strpljenje, ljubav i razumevanje za sve naše nestašluke.

Na baku sam uvek gledala kao na stariju mamu. Doduše, nežniju i popustljiviju varijantu mame. Pored svih tih plemenitih osobina, baka je imala i jednu posebnu.

Dobro, verujem da se svako od vas može pohvaliti svojom verzijom superbake, ali moja je zaista posedovala supermoći. I to u kuhinji.Savršeni mirisi iz njenekuhinje golicali su naša dječija čula i terali nas da se oblizujemo i pre nego što ugledamo tanjir.

Bili su to mirisi srećnog detinjstva. Onog bezbrižnog, danas možda nedostižnog. Uvek sam govorila da niko ne može da spremi kajganu kao baka.

To je zapravo sasvim obična kajgana sa istim onim jajima iz supermarketa ili sa pijace koje i ja danas kupujem, ali postoji neka caka u pripremi koju nikad nisam dokučila. Palačinke koje je pekla bile su savršene!

Svako ko je jednom probao njene palačinke uvek bi ih pominjao i svake sledeće koje bi okusio poredio bi sa njenim. Nijedne nisu bile tako ukusne.

Pitala sam baku da mi otkrije tajnu. Kako to misliš „recept za palačinke”? To bi bilo kao da me pitaš kako se pravi supa! Nema recepta, sve sastojke dodaješ otprilike – kaže mi baka.

Sastojci: 1 jaje, 200 g brašna, Prstohvat soli, Prstohvat sode bikarbone, 225 ml toplog mleka, 100 ml kisele vode, 125 ml mlake obične vode, Ulje.

Priprema: Uzmite sve sastojke, potom ih pomešajte u velikoj činiji. Dobro umutite tako da dobijete kompaktnu smesu, bez grudvica. Potom ostavite da dostoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi.

Zagrejte ulje u tiganju i zabavite se! A gotove palačinke nafilujte finim domažim džemom od jagoda, kajsija ili šljiva ili marmeladom od šipka.

pult24.

error: Sadržaj je zaštićen !!