“KAKO prepoznati neobrazovanu osobu – čak i ako ima diplomu i puno NOVCA”: Mudro objašnjeno…

Ne mora nužno da važi ako je osoba obrazovana, ima diplomu i uz to mnogo novca, da zapravo raspolaže znanjem.

I u tim okolnostima, itekako možemo da govorimo o neobrazovanoj osobi.

“Jednom prilikom moj drug i ja smo uživali u proljećnom danu. Onda nam je prišao jedan par i pitao nas gdje se nalazi jedna ulica”.

“Lijepo i uredno sređeni i obučeni, negdje naši vršnjaci. Ulica je bila toliko blizu, da je dovoljno da pruže ruku. Moj prijatelj je na to dogovorio: “Ovo vam je telefon u rukama?, potvrdno su klimnuli glavom.

Otvorite mapu i ukacajte ulicu. Oni su kao osnovnoškolski par poslušali i tako učinili. “Da li ste pronašli ulicu”? Par je potvrdno klmunuo glavom i zahvalio se. Kada su se malo odmakli pitao sam druga zašto je to uradio.

On je odgovorio: “Svako od njih u rukama ima pametni telefon koji su platili mnogo, ali ga još uvijek nisu iskoristili za svoje dobro”.

Filozof i sociolog Alvin Toffler rekao je “Nepismeni u 21. vijeku neće biti oni koji ne umiju da čitaju i pišu, već oni koji ne mogu da uče, oduče i ponovo uče”.

Pjesnik Konstantin Simonov rekao je: “Obrazovan čovjek se razlikuje od neobrazovanog po tome što svoje obrazovanje i dalje smatra nepotpunim”. To znači, da za obrazovanog čovjeka obrazovanje ne završava onoga dana kad dobije diplomu.

On i dalje sa vremena na vrijeme kupuje knjige i udžbenike. Čita, prijavljuje se na seminare i kurseve i spreman je još da uči. Obrazovan čovjek pomjera granice svoga uma i želi da usvaja još novih saznanja. Zapravo, svjestan je koliko još može i treba da nauči.

“Promjena nije nephodna samo za život- to je život”.

– A. Tolffer Obrazovanu osobu je lako identifikovati. Za nju baš i ne postoje pitanja koja ne razumije ili upustva koja ne bi mogla da pročita.

Ako se to i desi, ona će rado vidjeti šta to ne razumije i raspitati se o tome. Neće ostati na neznanju, već će biti spremna da uči ono što ne zna i ne razumije.

infopult.

error: Sadržaj je zaštićen !!