KAKO kafa utječe na zdravlje i koliko često je PITI…

Svaki ljubitelj kafe prije ili kasnije će se zapitati kako njegov omiljeni napitak utiče na zdravlje.

Koliko kafe je previše; Koliko kofeina ima u šoljici kafe; Da li je ispijanje kafe svaki dan zdrav izbor načina života…

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) navodi da ako se konzumira umjereno – kofein može biti zdrava komponenta bilo koje prehrane.

Međutim – ako se konzumira previše kofeina, to može biti “opasno” za zdravlje.

Jasno je da je sadržaj kofeina važan. No, to zavisi od brojnih faktora poput tjelesne težine, postojećih lijekova i individualne osjetljivosti.

Prema citatima FDA, zdrava odrasla osoba može uzeti do 400 miligrama (mg) u danu. To se obično sastoji od 3 do 4 šoljice kafe obične veličine. Važno je razumjeti da varira s različitim veličinama posluživanja i vrstama kafe.

Sadržaj kofeina u šoljici kafe ovisi o brojnim čimbenicima – kao što su: vrsta kafe ozbiljno utječe na sadržaj kofeina u šoljici kafe i veličina posluživanja. “Šoljica kafe” može biti mala i do 30 ml i velika čak 700 ml i sve između – to uvelike utječe na sadržaj kofeina.

Vrsta zrna kafe – Različite vrste zrna kafe imaju različit prirodni sadržaj kafe, što utječe na količinu kofeina u šalici kafe.

Pečenje – Dok svjetlija pečenja imaju više kofeina od tamnijih pečenja, tamnija pečenja imaju jači okus. Vrsta pečenja također utječe na sadržaj kofeina u šoljici kafe.

Već smo utvrdili da količina kofeina u šoljici kafe zavisi od vrste kafe, veličini posluživanja, vrsti zrna kafe kao i načinu pečenja kafe. Shvatimo različite sadržaje kofeina u različitim vrstama kafe.

Kuhana ili obična kafa jedna je od najčešćih vrsta kafe koja se poslužuje u SAD-u i Europi. Obična kafa se pravi izlijevanjem tople vode preko mljevenih zrna kafe – obično kroz filtar.

Espresso je još jedno vrlo često posluženo piće širom svijeta. Priprema se prisiljavanjem vrlo male količine tople vode – kroz fino mljevena zrna kafe.

Sadržaj kofeina – Šoljica espressa ima veći sadržaj kofeina u usporedbi s običnom kafom. Međutim, porcije su stvarno male. Jedna čašica espressa (30–50 ml) sadrži oko 63 miligrama kofeina. Stoga dvostruka “injekcija” espressa sadrži oko 125 miligrama kofeina.

Prenosi: vijesti7.ba

error: Sadržaj je zaštićen !!