KAKO I ZAŠTO nastaje DEŽA VU – “Onaj osjećaj kao da se nešto već DOGODILO”…

Naučnici su istraživali ovaj čest fenomen i došli do iznenađujućih zaključaka.

Svi su se bar jednom doživeli deja vu, odnosno osećaj da se određena situacija već dogodila u prošlosti. Naučnici su istraživali ovu pojavu, ali nisu uspeli do kraja da je objasne. Zato postoji mnogo teorija i objašnjenja uzroka ove pojave.

Deja vu ili deja vi je izraz koji je potekao iz francuskog jezika i znači “već viđeno”.

Zašto se ovo dešava: Naučnici deja vu objašnjavaju kao pojavu koja je rezultat esktremne reakcije moždanog memorijskog sistema i mnoštva poznatih predmeta, samo raspoređenih i nameštenih drugačije.

Neki stručnjaci smatraju da je ovaj fenomen samo privremeni poremećaj u hipokampusu, delu mozga koji igra važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog u dugoročnog pamćenje i koji igra bitnu ulogu u formiranju novih sećanja.

Neki naučnici smatraju da postoji veza između ove pojave i nekih bolesti. Na primer, jedna žena je godinama često doživljavala deja vi, da bi se na kraju ispostavilo da ima epilepsiju.

Neki ovaj fenomen dovode u vezu i sa šizofrenijom, anksioznošću i poremećajima identiteta. Ali, ništa od toga nije potpuno dokazano i potvrđeno.

Deja vu se češće javlja kod osoba koje su pod stresom ili koji su anksiozni. LJudi koji su pod pritiskom, napeti i koji imaju naporne poslove, više prijavljuju da su doživeli deja vu.

Ako i vi spadate u ovu hrupu, dobro se odmorite, idite na masažu ili se relaksirajte na drugi način.

Prva

error: Sadržaj je zaštićen !!