“KAKO da na pristojan način “OTJERATE” goste koji ne žele da ODU” – Da ne ispadnete BEZOBRAZNI…

Biti dobar domaćin i organizator slavlja za prijatelje i porodicu može biti predivno, ali kada poneki gosti jednostavno ne žele da odu, stvar se može pretvoriti u noćnu moru.

Isto važi za posetioce koji nenajavljeno “upadnu” na žurku. Ako ste suviše pristojni da im samo zatvorite vrata pred nosom, kako ih se rešiti, a da ne ispadnete bezobrazni?

Agnes Ana Jaroš, direktorka Nemačkog veća za bonton, savetuje da se jasno pokaže da se slavlje približava kraju.

-“Možete ponuditi jedno ‘piće za put’, sugerišući da mu je to svrha”, savetuje Jaroš. Pomaže i govor u perfektu, na primer, “Večeras je bilo zabavno”. Prihvatljiv je i suptilni mig poput “Zar je već toliko sati?”

Jaroš savetuje i preciznost pri slanju pozivnice.

-Na primer: “Zabava počinje u 18 sati, ali neće trajati celu noć jer se moramo rano probuditi narednog jutra”. „”o vašim gostima daje nekakav smer” – objašnjava Jaroš.

Stručnjakinja za bonton zna da je ljudima teško da postave ograničenja. Ali ih poziva da u svojoj brizi za goste, ne zaborave da misle i na sebe. “Naše tradicionalno shvatanje pristojnosti stavlja domaćine u drugi plan. Ali time štetimo sami sebi” – ocenjuje ona.

Jaroš doduše savetuje da se izbegavaju lažna izvinjenja. “Sitne laži nam ne pomažu. One samo pogoršavaju stvari. Bolje je biti otvoren” – zaključuje ona.

infopult.

error: Sadržaj je zaštićen !!