KAD napune 50 godina, muškarci se obavezno sjete žena koje SU OSTAVILI: Za takvo ponašanje, postoje tri VALJANA RAZLOGA…

Svetlana nije mogla da vjeruje svojim očima. Stigla joj je poruka od Branka! Od onog Branka koji je ostavio prije 20 godina! Samo jedna poruka je bila dovoljna pa da se prisjeti svakog detalja.

Bila je tada na pragu tridesete, samohrana majka dvogodišnje kćerkice. Prevara bivšeg muža nije je natjerala da izgubi vjeru u ljubav. Tada je srela Branka. Isto godište, slični pogledi na život i nije mu smetalo što ona ima dijete.

A onda je vjerio i nakon što je rekao roditeljima srettnu vijest, nestao bez pozdrava! Ipak je uspjela da dođe do nekih informacija, gdje je saznala da su se njegovi protivili da u kuću dovede raspuštenicu sa djetetom.

Svetlani je to bilo dovoljno da nauči jednom za svagda: Muškarac kojim roditelji upravljaju, njoj nije potreban! Pa je život nastavila sa čvrstom rješenošću da dijete odgaja sama i da se nikad ne uda. Uspjela je. Njeno dijete je sada djevojka, a ona je sretna žena u najboljim godinama.

Ali šta je natjeralo Branka, da se nakon 20 godina sjeti žene koju je napustio? Da li se to muškarci u pedesetim suočavaju sa nizom psiholoških i društvenih faktora koji ih tjeraju da ponovo razmisle o svojim izborima? Za to postoje samo tri razloga:

Prvo: Roditelji stare ili umiru. Majka koja je sinu diktirala život, sada gubi kontrolu. Sada joj treba redovan i topao obrok, neko ko će kuću “držati pod konac” i druga žena u kući bi predstavljala samo dobitak. Roditelji su konačno spremi da puste dijete u život. Krilatica “on to zaslužuje” je nešto čemu stalno pribjegavaju.

Drugo: Posao mu postaje monoton. Dolaze mladi, energični ljudi, željni dokazivanja. On je u pedesetoj već dosegao vrhunac i što bi Balašević rekao:”Sa vrh brda svaka staza vodi niz brdo”, pa sada napokon shvata da i nije sve u karijeri. Pojavljuje se strah od budućnosti. Ko će brinuti o njemu kad ostari? Onaj koji pored sebe ima ženu i odraslu djecu nema taj strah!

Treće: Godine ruše iluziju da ćete naći “srodnu dušu”. Muškarac u pedesetim nije više tako mlad ili spretan da bi se dopao nekoj ženi na prvi pogled. Zbog te situacije, on počinje da razmišlja o bivšim djevojkama, ženama i načinu na koji ih je osvojio prije toliko godina.

Zbog toga je Branku u mislima bila Svetlana kada je odlučio da je pronađe i napiše joj: “Kako si, kako živiš, jesi li se udala, kako tvoja kćerka?” Samo što žena u pedesetim ne razmišlja isto kao i muškarac u pedesetim. Žene inače bije glas da ranije sazrevaju. Nije do njih, do prirode je.

Izvor: stil.kurir

error: Sadržaj je zaštićen !!