“KAD me je muž ostavio zbog DRUGE, naučila sam najvažniju STVAR”…

Muškarac kojeg sam voljela napisao je drugoj ženi sljedeću poruku: “Ako za ljubav neophodna “žrtva”, onda sam spreman na sve – samo da budem s tobom”.

Muž, sa kojim sam živjela 13 godina, ostavio me je zbog druge žene. Poslednjih nekoliko mjeseci našeg zajedničkog života bili su zatrovani sumnjom i istovremeno poricanjem onoga što se dešavalo.

“Žrtvovao” je naš dom, radosne večere za stolom sa djecom koju je toliko volio. Sva ona putovanja automobilom za koja smo se tako rado pripremali.

Nikada više nećemo imati zajedničko božićno jutro, nećemo moći da razmijenimo tople poglede i nasmiješimo se jedni drugima. Sve je to “žrtvovao” za drugu ženu, petnaest godina mlađu od mene.

“Sa njom sam iznenada otkrio da postoje potpuno novi nivoi, širi od realnosti na koju sam navikao.”

Rekao je: Naredna četiri mjeseca provela sam u iscrpljujućim brigama: podjela i prodaja kuće, vraćanje djevojačkog prezimena, ponovno izdavanje dokumenata na moje prezime.

Sav taj protokol je osmišljen tako da žena koja je napuštena i povrijeđena još veću tugu doživljava. Međutim, sve je to bilo ništa u poređenju sa bolom koji sam doživjela kada sam saznala za njegovu vjeridbu samo nekoliko sedmica nakon što smo se razveli.

Ali, u svom tom očaju nazvao me je prijatelj i rekao mi: “Šta god da radi on, to je samo njegov izbor, koji tebe ni po čemu ne karakteriše. Ono što se dogodilo nema nikakve veze s tobom lično i onim što si mogla ili nisi mogla učiniti za svoju vezu”.

Ova fraza je došla u trenutku kada mi je bila najpotrebnija. Nakon nekoliko mjeseci beskrajnih poređenja i tužbi prema samoj sebi, krivica i nemoć su počeli da se povlače. Postepeno sam shvatila – Njegov odlazak nema nikakve veze sa tim ko sam ja ili nisam za njega.

A čak i ako zamislimo da postoji savršena žena čiji bi imidž odgovarao 150% onome što on želi – možda bi ipak poželio nešto drugo, jer on nije sposoban cijeniti ono što ima.

Ja sam prava osoba za sebe i imam pravo da budem nesavršena i umorna, a da se opritom osjećam nesigurno i tražim pomoć. Prihvatila sam sebe takvu kakvu jesam i volim svoju nesavršenost. Na kraju krajeva, osoba sa pravim namjerama će me voljeti isto takvu.

pult24.

error: Sadržaj je zaštićen !!