Investitori moraju naučiti gledati izvan upravljanja kako bi procijenili japansku ESG…

Loše korporativno upravljanje je spektar koji je za desetljećima zadržao Japan, ali dok su poboljšanja izvršena u posljednjem desetljeću, investitori mogu i dalje previdjeti mogućnosti i rizike ESG-a i rizike na tržištu.

JP Morgan Asset Managest Stratest Global Gimber opisao je standarde korporativnog upravljanja kao “Achilla Heel” tržišta japanskog kapitala, ali je ohrabrilo i investitore da razmotre i ekološke i društvene faktore.

Poboljšanja su izvršena u odnosu na korporativno upravljanje, počevši od bivšeg premijera Shinzo Abe-a 2013. “Abenomics”, koja je uključivala posvećenost strukturnom ekonomskom reformu.

Od tada su reforme vidjele japanske firme koje se kreću prema zapadnom korporativnom upravljanju, a Gimber je rekao da je Gimber rekao da je Kodeks korporativnog upravljanja 2015 doveo do veća poboljšanja pri razmatranju “G” ESG-a.

-“Udio samostalnih direktora odbora je jedno područje u kojem je pozitivna promjena bila posebno evidentna, a očekujemo više napretka unaprijed s obzirom na intenziviranje nadzora i iz politike i investicione zajednice”, rekao je.

Drew Edwards, direktor Uboonske Japanske vrijednosti, rekao je da je postotak kompanija sa neovisnim rediteljem većim od jedne trećine porastao sa 6,4% u 2014. na 60% u 2022. godine.

Dodao je da su iako su mnoga od starih pitanja fiksna, siromašna uprava ostaje primarni uzrok popuna u kapitalu Japana u odnosu na američke ekvivalente.

-“Najveći rizik i prilika za stvaranje vrijednosti u odnosu na ESG spektra je upravljanje” – rekao je.

-“Popust za vrednovanje japanskih kompanija nije zbog većih odnosa sa E OR ili S u odnosu na američke vršnjake, ali zbog prakse upravljanja vrijednostima koji uništavaju vrijednosti kao što su visoki poprečni dionici, direktor zasnovane na prijateljstvu i lošem upravljanju kapitalom, što dovodi do neefikasne raspodjele kapitala i povlačenje na vrijednosti vrijednosti.”

Ali, poput Gimber, Edwards je objasnio da je, dok je bilo poboljšanja korporativnog upravljanja, postojala je “više prostora za trčanje”.

‘E’ pitanja

To nije samo upravljanje da se Japan bori na ESG frontu, prema Edwardsu, jer odsustvo jasnih vladinih direktiva “predstavlja izazov za japanske kompanije u rješavanju problema povezanih sa klimima”.

Edwards je tvrdio da kao “izvršni direktori ulagati u tehnologije za promjenu klima koje se ne mogu pridržavati globalnih standarda”, vlada bi trebala ući u “definirati takve standarde, za koje bi vjerovali da bi dovelo do brzog usvajanja japanskog firmi”.

Vlada je najavila svoju Strategiju rasta u junu 2021. godine, sa izdvajanjem Zelene inovacijske fondove koji je izdvajao ¥ 2trn za podršku prelasku na kružnu ekonomiju, koji je Gimber rekao stvaranje “uzbudljivih mogućnosti za ulagače u potragu”.

Trenutno je u japanskoj energetskoj mješavini još uvijek oslanjati na fosilna goriva, Gimber je napomenuo, sa oko jedne trećine japanskog energije iz uglja i “značajnog oslanjanja” na prirodnom plinu.

Yu Shimizu, vodni portfelj Fond za održiv udjel u Japan u upravljanju SPARX-om, izbjegava fosilne kompanije koje se tiču goriva u svom Fondu, ali rekli su da cijeni “pozitivne napore” iz firmi povezanih sa naftom, poput rafiniranja nafte Eneo-a, koji počelo je prelaziti prema obnovljivoj energiji.

Sampo Yoshi

Što se tiče “S”, GMO-ovi Edwards ponovo je primijetio poboljšanja, ali bilo je dug put za odlazak.

Objasnio je japanske firme koje podržavaju princip “Sampo Yoshi”, što znači “radeći pravu stvar za kupce, prodavce i društvo”.

Međutim, kao što su lanci opskrbe postali globalniji, kritizirao je japanske menadžere fonda za “nedovoljnu nadzor” prilikom procjene drugog i trećeg nivoa radnog integriteta lanca opskrbe lanaca. Dodao je da je ovo područje jedan od “značajnog fokusa” i kompanija sa “odgovarajućom upravom” brzo prihvaćaju najbolje prakse za rješavanje ovih pitanja.

Menadžeri s obzirom na ESG

Mnogi menadžeri usmjerenih na Japan već primjenjuju značajnu ESG-ovu pažnju, prema Juliet školskom redanju, direktoru istraživanja, Chelsea Finansijskim uslugama, koji su istakli četiri fonda koji su to integrirali u svoje investicijske procese.

Prvi, Baillie Gifford Japanski rast prihoda, “iskorištavanje poboljšanja upravljanja u Japanu, što sve više poduzeća kreću se prema progresivnoj politici plaćanja dividende”.

Rekla je da bilo koji “materijalni” pitanja ESG-a mogu spriječiti investiciju “, ali to će biti u slučaju, a ne sistematski pristup”.

Školovanje je rečeno: “Postoji snažan fokus na upravljanju sa menadžerom Karen, redovno se obratim društvima na ovom frontu.”

U japanskom kapitalu T. ROWE-a, ESG kriterijumi su materijalni deo menadžerskog okvira za donošenje odluka Archibald Ciganera, a školski poslednji rekli su da menadžer smatra da su ugrađeni u osnovnu procenu poslovanja, piše investmentweek.co.uk.

U FSSA Japan Focus, školski posao rekao je da tim stavlja naglasak na upravu i “menadžeri kvaliteta i dobro upravljanje trebaju osigurati da se bave ekološke i socijalne brige”. Fond takođe održava izuzeće o tradicionalnim ESG pitanjima, uključujući duhan, odbranu i firme za kockanje.

U najvećem rastu, menadžeri vjeruju da tržišta ne pravi pravilno cijenu održive konkurentske konkurencije kompanije, a kao rezultat toga, svaki segment ESG-a daje se “jednak važnošću prilikom obavljanja donošenja dionica” – prema školskom donošenju.

error: Sadržaj je zaštićen !!