“IMATE li osjećaj da vam noću MRAVI hodaju po STOPALIMA” – Evo šta to može da ZNAČI…

Statistike su pokazale da više do 5 miliona ljudi u SAD-u pati od umereno do teškog oblika sindroma nemirnih nogu (RLS).

U nastavku pogledajte koji su simptomi RLS: Bol u podnožju, Svrab, Neprijatan osećaj u nogama, Želja da neprekidno klatite nogu.

Obično, simptomi su više tokom noći. Nije ozbiljno zdravstveno stanje, ali to može uticati na kvalitet života i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Uzroci: Postoje dve vrste simptoma RLS – primarne i sekundarne.

Primarni simptomi su nasledni, a uzrok je smjšten u delu mozga koji je odgovoran za praćenje. Sekundarni oblik uzrokovan određenim zdravstvenim problemima, uključujući i trudnoću, anemiju, oštećene periferni živac, oštećenom funkcijom bubrega i degenerativne bolesti kičme.

Nadalje, ovo stanje može ponekad pojaviti kao rezultat korištenja nekih lekova kao što su antidepresivi, antipsihotici i preteranog konzumiranja kafe, alkohola i nikotina. Uopšteno, što je dijagnoza prema kliničkoj slici.

Laboratorijski testovi zahtevaju krvnu sliku, hormonalni status, i funkciju bubrega analize. Terapija zavisi od rezultata. Lekari često propisuju vitamine, minerale, analgetike, sredstva za smirenje i određene vežbe.

Kako ublažiti simptome: Simptomi se mogu ublažiti buđenjem i ustajanje u isto vreme. Takođe, stručnjaci preporučuju istezanje pre spavanja. Takođe, trebalo bi da sedite na podu sa ispruženim nogama i polako savijajući gornji deo tela ka tlu.

Osim toga, možete da vežbate jogu koja uključuje istezanje, duboko disanje i opuštanje. Izbegavajte konzumiranje pića koja sadrže kofein – kao što su zeleni ili crni.

RLS takođe mogu nastati kao posledica nedostatka gvožđai – u ovom slučaju stručnjaci savetuju konzumiranje namirnica bogatim gvožđem kao što su crveno meso, suve šljive itd.

Prenosi: novi.ba, prva.rs

error: Sadržaj je zaštićen !!