FRAZE sa kojima roditelji “sabotiraju” KĆERKE: “Budi pokorna i vrijedna žena pa će te muž voljeti”…

Mnoge žene se već od malih nogu spremaju na propali brak jer im drugi ljudi usađuju pogrešna vjerovanja. Ovo su neke od tih pogrešnih fraza koje sabotiraju rast i uspjeh jedne žene.

-“Moraš biti pokorna i dobra supruga da bi te muž volio.”

Mnoge su devojčice već u djetinjstvu učene da se sve u životu mora zaraditi i steći radom i trudom, uključujući i ljubav. Ne možete samo tek tako da dobijete pažnju i pohvale, potrebno je da ponesete petice iz škole, uradite nešto po kući, dadnete svoj maksimum, pa će tek tada će mama i tata svoju ćerku nazvati mezimicom, ili muž svoju ženu dobrom suprugom.

Djevojčica odrasta, postaje žena koja je proizvod svega onoga što joj se govorilo, i kao takva podsvjesno nastavlja tražiti odobrenje i uzaludno pokušava zaraditi sve što misli da joj je potrebno.

-“Bitnije je da dobro čistiš nego da imaš sređene nokte”.

Roditelji bi trebali učiti svoju kćerku važnosti odgovornosti, čistoće i pristojnosti, a ne da se ponaša kao Pepeljuga kako bi se dobro udala. Poticanje takvog mišljenja može dovesti do nezdravih rodnih uloga u braku, gdje se od žene očekuje da obavlja sve kućanske poslove dok njen muž ne mora ništa.

Umjesto toga, kćerku bi trebalo učiti da treba tražiti ravnopravnost u odnosu, da bi trebala tražiti partnera koji će cijeniti njezinu vrijednost i da će s njom dijeliti odgovornost u kući i u životu.

Što je veoma staromodno i pogrešno. Takva žena postaje ona kojoj su na prvom mjestu djeca i pažnja za muža. Kada zapaliti vatru u njegovim očima, kako ga bolje usrećiti, bolje mu ugoditi… A šta je sa njom? Pa ništa, naučena je da je nebitna! “Nauči kuhati jer ne možeš jesti u restoranima.”

Sada nije vreme naših baka i majki, ne morate svako jutro da muzete kravu da biste donijeli mlijeko svojoj djeci ili mužu. Restorani nisu luksuz. Čak i ako je iznad porodičnog budžeta, postoje odlične prodavnice u kojima možete kupiti gotova jela i sjajno se najesti bez muke, spremanja i pravljenja nereda.

Nažalost, nakon što žena odraste, često je teško izmijeniti programiranje koje su joj roditelji usadili u podsvijest, ali nije nemoguće. Svaka žena treba biti svjesna da zaslužuje kvalitetnog partnera s kojim će graditi zdravu, harmoničnu i ravnopravnu vezu.

pult24.

error: Sadržaj je zaštićen !!