“EVO kako da vam MAFINI budu kao da ih je pravio ROFESIONALAC” – Tajna je u jednom postupku, poslastičari OTKRILI…

Da, svi volimo mafine…jer je univerzalni slatkiš. Ljubitelji mafina znaju koliko je ovaj kolač savršen, a koliko se jednostavno pravi.Potrebno je samo smutiti sastojke i sipati ih u kalupe – a zatim peći u rerni 7 do 8 minuta i to je sve.

Međutim, postoji jedan mali trik kada je u pitanju ovaj kolač – zamesite testo, pa ga preko noći ostavite u frižideru.

Ovaj trik koriste profesionalni poslastičari kako bi mafini bili savršenog ukusa, kao iz poslastičarnice. Kako se testo za mafine “odmara” preko noći, skrob u brašnu ima više vremena da apsorbuje vlagu iz jaja i tečne sastojke u testu. Kao rezultat, skrob nabubri, dajući testu gušću i robusniju strukturu.

Ključ za ovaj postupak je prašak za pecivo s dvostrukim delovanjem. Prašak za pecivo je sredstvo za dizanje testa. Sastoji se od hemijskih elemenata u prahu i kiseline u prahu, koje kad se navlaže reaguju tako da stvaraju ugljen dioksid, podižući testo.

Zove se “dvostruko delovanje” jer reaguje i stvara mehuriće u testu dva puta: jednom kada se pomešaju mokri i suvi sastojci, a drugi put kada je smesa izložena toploti. Ako dizanje testa potiče samo od kiseline, mehurići mogu splasnuti pre nego što se testo ispeče.

Zato, sledeći put kada budete spremali mafine, slobodno napravite testo noć pre nego što ćete ih peći, a time ćete uštedeti i vreme sutradan. Jednostavno napravite testo prema receptu – poklopite i ohladite preko noći.

Espreso/Krstarica.

error: Sadržaj je zaštićen !!