“DEPRESIJA se skroz drugačije manifestuje kod MUŠKARACA – nego kod ŽENA”: Evo nekoliko simptoma…

Depresija kod muškaraca uspostavlja se ređe nego što je to slučaj kod žena. Mogući razlog za to jeste upravo neznanje da mentalna bolest kod muškaraca ima drugačije simptome.

Koncept “muške depresije” u stručnim krugovima razvijen je tek poslednjih godina. Pretpostavlja se da kod muškaraca određeni znakovi često prekrivaju uobičajene, dobro poznate simptome depresije.

Dok depresivno raspoloženje, gubitak interesovanja i radosti, ali i osećaj krivice, smanjeno samopoštovanje, pesimizam, suicidne misli ili postupci, poremećaji spavanja i smanjeni apetit kod oba pola mogu ukazivati na depresiju, kod muškaraca se takođe uočava i česta razdražljivost, agresivnost i rizično ili zavisno ponašanje.

“Navedeni simptomi kod muškaraca moraju da se shvate ozbiljno i da ih objasni lekar” – ističe šef Odseka za socijalnu psihijatriju na Univerzitetskoj klinici za psihijatriju i psihoterapiju u Beču Džvrlo ozbiljno i razjašnjeni od strane ljekara” – objašnjava šef Odjela za socijalnu psihijatriju na Univerzitetskoj klinici za psihijatriju i psihoterapiju u Beču Johana Vankata.

Dosadašnja saznanja o pomenutim rodnim razlikama nisu našla put u službenoj dijagnostici ili u javnoj svesti. Međutim, poznato je da se zavisnost od alkohola češće javlja kod muškaraca nego kod žena.

Na pitanje da li je reč o depresiji “prekrivenoj” konzumiranjem alkohola ili o samoj bolesti, ne može jasno da se kaže, prema trenutnom stanju nauke.

Sudeći prema poslednjoj statistici, u Austriji oko 730.000 ljudi živi s depresijom, od kojih su 264.000 muškarci. Činjenica da je kod muškaraca manje verovatno da će dobiti dijagnozu depresije. Ređe traže medicinsku pomoć, nego što to čine žene.

Prema istraživanjima takođe i hormoni, odnosno različita gustoća estrogenskih i progesteronskih receptora mogu igrati važnu ulogu.

Naučnici opisuju i rodne razlike u mogućim okidačima depresije: “Brojne studije govore o društvenim faktorima rizika za pojavu depresije kod žena. To uključuje višestruko opterećenje kroz domaćinstvo, brigu o deci i posao. Dok međuljudski sukobi povećavaju rizik depresije kod žena, kod muškaraca su to raskidi, razvod i problemi” – navodi Vankata.

Prema studiji iz 2017. na Medicinskom univerzitetu u Beču u toku jedne godine 7,4 odsto muškaraca i 12,6 odsto žena u Austriji pati od depresije.

“Potpuno je zdravo da na krizu reagujemo strahom, zabrinutošću ili pesimizmom. Međutim, ako su simptomi prisutni najmanje nekoliko nedelja i toliko su jaki da se svakodnevnim životom može upravljati samo u ograničenoj meri, treba razmotriti da li je u pitanju psihička bolest” – objašnjava Vankata.

Prenosi: tuzlanski.ba, prva.rs.

error: Sadržaj je zaštićen !!